De bedoeling is dat mensen voor wie het moeilijker is om mee te doen in de samenleving hulp krijgen van anderen. Bijvoorbeeld van zorgorganisaties. Ook mensen met een beperking kunnen zo meedoen. Door te kijken wat mensen kunnen en wat ze leuk vinden kunnen de beste taken voor hen gevonden worden.
Maak een veranderplan
Door te kijken naar ervaringen maak je met de VeranderKIZT een plan hoe dingen moeten veranderen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden binnen een organisatie of bedrijf. Bij de VeranderKIZT hoort ook coaching en training. Dit wordt gedaan door coaches van Inclusionlab. Zij hebben veel ervaring met veranderplannen die te maken hebben met het laten meedoen van iedereen. Bijvoorbeeld in de zorg en welzijn, het onderwijs, bedrijven en gemeenten.
De veranderKIZT is dus een handleiding om met ‘zeggenschap en inclusie’ aan de slag te gaan. In de VeranderKIZT zitten vele manieren en tips die je kunt gebruiken. De voorbeelden en filmpjes maken het nog makkelijker.
Ga naar de VeranderKIZT
Casus
Wouter kan erg genieten als hij in de bibliotheek is. De sfeer is perfect voor hem, rustig, maar ook met wat geroezemoes. Er is veel te zien en de geur is voor hem vertrouwd. Wouter ging in het verleden met zijn vader elke zaterdagochtend naar de bibliotheek. De begeleidster die dit wekelijkse bezoek weer met hem oppakte, ontdekte hoe blij hij ervan werd. Ook een medebezoekster merkte dit op en nu heeft zij de rol op zich genomen om Wouter te brengen en te halen. Waar is de VeranderKIZT te vinden?
Thema's
Thema's |
- emotioneel welbevinden
- interpersoonlijke relaties
- lichamelijk welbevinden
- persoonlijke ontwikkeling
- rechten
- sociale inclusie
- zelfbepaling
Lees meer over de thema's |
Onderbouwing bruikbaarheid van het onderzoek
Research based. Kennis gebasseerd op onderzoek.
Beoordeling
De veranderKIZT is ontstaan vanuit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen waaruit bleek dat mensen met EMB maar heel weinig (niet-professionele) sociale contacten hebben. Bron: VGN.

Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder