Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Spel Uniekies leert kinderen omgaan met beperkingen

In het nieuwe spel Uniekies heeft iedereen zijn eigen beperking, maar ook een unieke kracht. Zo ervaren kinderen spelenderwijs wat het betekent om een beperking te hebben, en vooral: dat je met een beperking heel goed samen kunt spelen.

Help, de waterspeeltuin droogt op! De pomp is stuk en de mol graaft molshopen die het water tegenhouden. In het bordspel Uniekies werken kinderen samen om het water weer te laten stromen en de speeltuin te redden.

‘Zo voelt het dus een beetje om een handicap te hebben.’ Mart, 9 jaar

Beperkingen en krachten

Met het spel leren kinderen leren op een leuke manier dat iedereen zijn beperkingen en zijn krachten heeft. Ze merken dat ze beperkingen kunnen overwinnen door er slim mee om te gaan en hun krachten te bundelen. Zo bevordert het spel een positieve beeldvorming bij kinderen zonder beperking over kinderen met een beperking.
 
Uniekies is niet alleen een leuk gezelschapsspel voor thuis, maar ook een hulpmiddel voor scholen en andere organisaties die een inclusieve samenleving en burgerschap belangrijk vinden. Het spel is voor iedereen vanaf 7 jaar.

Ga om te bestellen naar www.uniekies.com. Een deel van de opbrengst van het spel gaat naar de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, die ook het initiatief nam voor de ontwikkeling van het spel. De stichting zet zich ervoor in dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen, leren en opgroeien.

Mindset van kinderen veranderen

Uniekies is gebaseerd op een afstudeeronderzoek van Janine Innemee voor de TU Delft naar het veranderen van de mindset van kinderen over kinderen met beperkingen. Earth Games, expert op het gebied van coöperatieve spellen, ontwikkelde het spel samen met Panton, ontwerpstudio voor de zorg. Hierbij was ook de Speeltuinbende nauw betrokken. Bij de ontwikkeling van het spel hielpen kinderen met en zonder beperking en van verschillende leeftijden met testen en adviezen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.