Toon zoekbalkToon menu

Informele zorg

Brussen praten over mantelzorg

Jonge, studerende brussen die ook mantelzorger zijn werken keihard om alle ballen in de lucht te houden, soms ten koste van zichzelf. Brussen staat voor broers en zussen. Het zijn de broers en zussen van een kind met een beperking. Kom jij in je werk weleens brussen tegen die veel hooi op hun vork nemen? En wordt daarover gepraat binnen het gezin? 

jonge-mantelzorgers-dilemma-helpen-gehandicaptenzorg

Casus

Tim is 20 jaar en heeft een zusje met het syndroom van Down en een hartafwijking. Tim voelt zich sinds de geboorte van zijn zusje verantwoordelijk voor haar en neemt een deel van de zorgtaken op zich. Dat vindt hij mooi, maar ook zwaar. Met zijn ouders praat hij niet over waar hij tegenaan loopt, die hebben al genoeg aan hun hoofd. En ze vragen er ook niet naar.

Je komt als zorgprofessional bij Tim en zijn familie over de vloer, zijn zusje is net opgenomen in het ziekenhuis. De afgelopen dagen zijn waarschijnlijk intensief geweest, want er was veel onzekerheid over de situatie van het zusje van Tim.

Jij ziet dat Tim het moeilijk heeft en begrijpt dat de familie daar niet over praat met elkaar. Wat doe je? 

Vul de poll in Wat doe je?
 
 
 
 
Aantal stemmen: 24

Andere brussen vertellen 

‘Zulke serieuze gesprekken gebeuren gewoon niet bij mij thuis. Er wordt heus wel gepraat met elkaar, maar we gaan niet bij elkaar om de tafel zitten als er iets gebeurd is.’ Mark, 21
  
‘Niemand thuis wil erover praten. Dat is ook een manier van ermee omgaan. Maar voor mij voelt het niet als een natuurlijke manier. Ik moet gewoon met iemand erover kunnen praten. Maar het wordt helemaal niet besproken, het wordt allemaal in iemand zelf gehouden, weet je wel.’ Peter, 20  

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.