Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Licht verstandelijke beperking en financiën

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking  (LVB) kan het lastig zijn om goed met geld om te gaan. Daarom kunnen ze hier vaak hulp bij gebruiken. Ook voor hun begeleiders is het handig om hierover te leren. Hier vind je ruime informatie en verschillende tools en tips over het onderwerp financiën en LVB.


De signalen

Het is belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de financiële situatie waarin iemand zit. De Signaallijst Financiën helpt professionals en vrijwilligers in de zorg om dit te doen. Ga naar Signaallijst financiën LVB.

Hulpprogramma's

Snapjegeld.nl
Op de website snapjegeld.nl leren mensen met een verstandelijke beperking op een speelse manier hoe je omgaat met geld,  hoe je moet sparen en hoe je het beste de administratie kan bijhouden. Op de website leest Pascal 'de pratende bankpas’ alle teksten voor, zodat mensen die moeite met lezen hebben hiermee worden geholpen.

Goed Geld-app
De CED-groep heeft een app gemaakt die jongeren en jongvolwassenen met LVB helpt met geld om te gaan. De app kan gebruikt worden door de jongeren zelf. De app is te downloaden voor Android via de Google Play Store.

app smart met geldSmart met Geld
MEE NL heeft de website van Smart met Geld gelanceerd. Hier is veel informatie te vinden over het vergroten van de financiële weerbaarheid van jongeren met LVB. Smart met Geld is een project voor jongeren van ongeveer 15 tot 18 jaar. Het project bestaat niet alleen uit een website, maar ook uit bijeenkomsten en trainingsprogramma's voor scholen.

  • Online leerprogramma
    Een groot onderdeel van het project Smart met Geld is het online leerprogramma dat gemaakt is om schulden en de problemen die daar bij komen kijken te voorkomen bij jongeren met LVB.
  • Trainingsprogramma
    Een ander onderdeel van Smart met Geld is het trainingsprogramma voor het voortgezet speciaal onderwijs. De leerlingen leren over de rol die geld speelt in hun leven. Ook krijgen ze tips om schulden te voorkomen.

Schulden en armoede

Armoede kan een gevolg zijn van schulden of een op zichzelf staand probleem. Ook hier is een document voor samengesteld dat hulp kan bieden. In 'Armoede bij mensen met beperkingen' (pdf) vind je informatie over de oorzaken, gevolgen, preventie en begeleiding.

Steffie over geld

steffie website geldSteffie is de virtuele hulp die je bij veel onderwerpen ondersteunt. Ook bij het onderwerp geld kan Steffie helpen. Ze legt op een begrijpelijke manier uit wat jongeren met LVB hierover moeten weten. Kijk op de website van Steffie.

Jouw bijdrage

Het Kennisplein Gehandicaptenzorg is altijd in ontwikkeling. Heb je aanvullingen op deze pagina? Laat dan onder dit artikel een reactie achter.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jolanda Douma 11/3/2021

Beste studenten, afhankelijk van wat er precies uitkomt, kunnen we dit hier plaatsen. Mail dit tzt naar mij. Ik had graag per mail gereageerd, maar zie geen mailadres dat ik daarvoor kan gebruiken.

Groet, Jolanda Douma


Mariska Waanders 10/3/2021

Beste,

Wij zijn Cassandra, Goske, Nick en Mariska en wij zijn vier deeltijd studenten aan het Hva en allen werkzaam in de gehandicaptenzorg.
Voor de opleiding Social Work zijn wij bezig met een beroepsproduct aan de hand van voorgaand onderzoek.

De hoofdvraag van het vorige onderzoek luidde als volgt:
“Op wat voor manier kan een hulpverlener (of de hulpverlening) bijdragen aan het vergroten van de financiële weerbaarheid van cliënten met LVB?”

Naar aanleiding van dit onderzoek is de startvraag voor het ontwikkelen van ons beroepsproduct:
“Hoe kan de hulpverlener en/of netwerk een bijdrage leveren aan een goede samenwerking met de cliënten met een LVB met betrekking tot financiën".

Het beroepsproduct wat wij maken is een informatieve website. Een website waar ervaringen van hulpverleners, bewindvoerders/netwerk en cliënten gedeeld kunnen worden om zo tips en adviezen vanuit de praktijk te implementeren om zo de financiële weerbaarheid te kunnen vergroten.

Onze vraag is of wij deze informatie met jullie hulp zouden kunnen aanbieden aan hulpverleners, bewindvoerders en netwerk door deze te benoemen op deze pagina.

Graag horen wij van u, indien er vragen zijn kunt u contact opnemen met bovengenoemd emailadres.

Met vriendelijke groet,

Mariska Waanders