Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Twintig podcasts over zorg en begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking

In de podcastserie Studio LVB (20 afleveringen van ongeveer 25-30 minuten) deelt zorgorganisatie Middin (Zuid-Holland) op een laagdrempelige manier kennis en ervaring over de zorg en begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). In de meeste podcasts vertelt een cliënt van Middin zijn of haar ervaringen.

Veel verschillende thema’s

Medewerkers van Middin en de samenwerkingspartners delen in Studio LVB gaan in gesprek over veel verschillende thema’s zoals: wat is lvb, leven met een lvb, lvb en werk, lvb en ggz, lvb en misbruik, lvb en online gedrag, lvb en eenzaamheid, de rol van de begeleider, het methodisch kader LifeWise etc.

Zoals Timo en Corrie, die in de podcast 'Leven met een LVB' vertellen waar zij tegen aan lopen in hun leven. Andere besproken onderwerpen zijn stress bij clienten, seksueel misbruik, LVB en ggz, werk, eenzaamheid, risicovol gedrag, online gedrag en de rol van het netwerk. Ook Boris van der Ham (voorzitter van de VGN) is spreker in een aflevering die op 15 december verschijnt en die gaat over het meedoen in de samenleving voor mensen met een licht verstandelijke beperking.
"De podcasts van Middin leveren een waardevolle bijdrage om te laten zien waar mensen met een licht verstandelijke beperking tegen aan lopen als ze een gewoon leven willen leiden. Een gewoon leven waar niet steeds de beperking wordt benadrukt, maar gekeken wordt naar wat iemand wel kan." 

Boris van der Ham, voorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). 

Luister de nieuwste aflevering

Leven met een licht verstandelijke beperking is niet altijd makkelijk. Zeker niet in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt. Host Nathalie Koopman praat met Timo Holierhoek (in opleiding tot ervaringsdeskundige), Corrie van Bijnen en haar persoonlijk begeleider John Devilee. Corrie en Timo vertellen waar ze tegen aan lopen in hun leven en wat ze graag anders willen zien. John Devilee is begeleider bij Middin en vertelt wat hij tegenkomt tijdens zijn werk.

Luister de podcast 'Clienten over leven met een LVB' via: Als je je abonneert, krijg je automatisch bericht als er een nieuwe aflevering online staat. Ook zijn reacties zeer welkom. Stuur je reactie naar Danielle Dijs, coördinator LVB bij Middin. 

Meer dan 6.400 keer beluisterd

De podcasts zijn inmiddels meer dan 6.400 keer beluisterd. Het wordt steeds duidelijker dat deze omvangrijke doelgroep meer aandacht verdient in onze maatschappij die steeds ingewikkelder wordt. Hbo-opleidingen in Rotterdam en Den Haag gebruiken de inhoud van de podcasts inmiddels als (aanvullend) lesmateriaal.

Over Studio LVB

In Studio LVB draait het om de vraag: hoe bieden we mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) de juiste zorg en begeleiding zodat ze zich staande kunnen houden in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt? Medewerkers van Middin en samenwerkingspartnevrs delen hun kennis en ervaring. De eerste serie van 10 afleveringen is inmiddels ruim 2600 keer beluisterd.
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.