Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Nieuw verdeelmodel voor beschermingsmiddelen in de zorg 15/04/2020

Het ministerie van VWS heeft een nieuw verdeelmodel vastgesteld dat per direct is ingegaan voor mondmaskers. Hierin staat de verdeling voor zorgverleners op basis van besmettingsrisico’s centraal. Binnenkort worden de andere persoonlijke beschermingsmiddelen hieraan toegevoegd.

mondkapje-corona-coronavirusWat betekent dit in de praktijk? 

Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie gaan die naar plekken waar ze het meest nodig zijn. Momenteel zijn dat zorgverleners in het ziekenhuis, zorgverleners in verpleegtehuizen en andere plekken waar Corona-patiënten intensief worden behandeld. 

Risico als uitgangspunt 

Welke handelingen verricht een zorgverlener en welke persoonlijke beschermingsmiddelen horen daarbij? Deze vraag vormt het uitgangspunt voor de prioritering in het nieuwe verdeelmodel. Hiervoor is een factsheet Wanneer is welk mondmasker nodig opgesteld. Afgesproken is dat waar dezelfde risico’s zijn ook dezelfde bescherming nodig is en beschikbaar moet zijn.

Download de factsheet 'Wanneer is welk mondmasker nodig?'

Download de factsheet 'Verdeling persoonlijke beschermingsmiddelen'

coronavirus-gehandicapten-verdeelmodel-beschermingsmiddelenNieuwe inzichten

Deelname aan het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) is extra belangrijk. Daarin worden de nieuwste inzichten verwerkt naar een werkwijze. Op dit moment wordt er bij de verdeling extra gelet op:
  1. gegevens van het aantal besmette personen op wie die handeling betrekking heeft
  2. de behoefte aan materialen zoals die in regionaal verband worden verzameld. 

Gehandicaptenzorg in beeld dankzij nieuwe werkwijze

gehandicapten-corona-coronavirusHet verdeelmodel zal de komende weken worden doorontwikkeld op basis van de ervaring op de werkvloer en de adviezen van het RIVM, de GGD en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Tegelijkertijd is het Landelijk Coördinatiecentrum Hulpmiddelen bezig om het tekort aan beschermingsmiddelen op te lossen. Ze bestellen grote aantallen beschermingsmiddelen en binnenkort worden er ook in Nederland mondkapjes gemaakt. Tot die tijd is het belangrijk om de schaarse beschermingsmiddelen zo eerlijk mogelijk te verdelen.  

Bron: VGN.nl 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Annet Mos 18/4/2020

Punt 6: begeleiding op afstand. Geen mondkapje nodig?
En de mensen met een ernstige tot matige verstandelijke beperking en dementie dan? Deze mensen houden echt geen 1.5 meter afstand. Daarnaast is er vaak ook nog sprake van veel lichamelijk contact, overmatig speeksel e.d.
Ik vind het schandalig dat de overheid zo solt met medewerkers, hun laat doorwerken bij minder dan 38 graden, en dat er vaak ook nog niet getest wordt op corona omdat de werkgevers? het te duur vinden. En hun daarmee in gevaar brengt. Schandalig ook dat daar dan ook nog vette kosten aan zijn verbonden. Lang leve de grote zorgverzekeraars (maar niet heus). Ik ben woedend over wat hier gebeurt.

Annet Mos, zzp 'er bij mensen met een PGB