Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Oproep: hoe werkt het coronavaccin bij Downsyndroom? 24/02/2021

Werken de coronavaccins net zo goed bij mensen met het Downsyndroom als bij mensen zonder het Downsyndroom? Dat onderzoekt een team met de PRIDE-studie. Zij zijn daarom op zoek naar mensen met het Downsyndroom die willen meedoen.

Afweersysteem

Mensen met het Downsyndroom hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden als ze geïnfecteerd raken met het coronavirus. Dit komt doordat bij hen het afweersysteem minder goed werkt. Het is niet bekend of het minder goed werken van het afweersysteem bij mensen met het Downsyndroom ook zorgt voor een slechtere werking van het coronavaccin. Het PRIDE-team gaat dit onderzoeken, dit is een samenwerking tussen het UMC Utrecht en het RIVM.
 
Met de uitkomst van dit onderzoek hopen de onderzoekers een advies te kunnen geven over hoe mensen met het Downsyndroom zo optimaal mogelijk gevaccineerd kunnen worden.

Werking van coronavaccin

Voor het onderzoek neemt het team op 4 momenten bloed af rondom de vaccinaties. De vaccins worden toegediend volgens het vaccinatieprogramma van de overheid. De onderzoekers van de PRIDE-studie zullen dus niet het vaccin zelf geven.

Wie kunnen er mee doen aan de studie?

  • Mensen van 18 jaar of ouder met Downsyndroom

  • Huisgenoten (zonder Downsyndroom) van de deelnemende volwassenen met Downsyndroom.

Meedoen aan het onderzoek

Wil je meer informatie over het onderzoek, of heb je interesse in deelname? Neem dan contact op met het PRIDE-onderzoeksteam via 06-50177982 of stuur een e-mail naar pride-onderzoek@umcutrecht.nl.
 
Wil je overleggen met Stichting Downsyndroom (SDS), neem dan contact op met 0522-281337 of stuur een e-mail naar rl@downsyndroom.nl
 
Bij voorkeur doen de onderzoekers een bloedafname vóór toediening van de eerste vaccinatie. Daarom vragen zij om op korte termijn contact op te nemen met het PRIDE-team of de SDS. Dit geldt vooral als de volwassene met Downsyndroom in een instelling woont.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.