Toon zoekbalkToon menu

Ouder wordende cliënten

Netwerk van professionals rondom (H)erken jij dementie?

Uitwisseling van kennis zorgt voor meer bewustwording bij professionals over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. In deelproject 6 van (H)erken jij dementie? vinden verschillende beroepsgroepen elkaar in een netwerk.

Update

- september 2019 -
In uitvoering
 • organiseren van kennisbijeenkomsten
 • bouwen aan het netwerk
 • aandacht vragen voor dementie bij mensen met een verstandelijke beperking binnen dementievriendelijke gemeenschappen

Wat willen we bereiken met het netwerk?

We willen aandacht voor mensen met een verstandelijke beperking en (beginnende) dementie in een dementievriendelijke gemeenschap. Als professionals uit de gehandicaptensector en de dementiezorg, maar ook toekomstige professionals elkaar beter weten te vinden draagt dat bij aan goede dementiezorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Hoe doen we dat?

Professionals moeten elkaar makkelijk kunnen vinden. Met het programma ‘Dementievriendelijk Brabant 2020’ werken we daarom samen aan een (regionaal) multidisciplinair netwerk. Op onze netwerkbijeenkomsten delen we kennis tussen verschillende beroepsgroepen:

 • We gaan in gesprek over hoe ieder vanuit zijn eigen rol bij kan dragen aan betere dementiezorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
 • Ervaringsdeskundigen vertellen wat er goed gaat en wat er beter kan.
 • We zoomen in op bepaalde aspecten van dementie, die zich bij mensen met een verstandelijke beperking vaak anders manifesteren.
 • De nieuwste ontwikkelingen komen aan bod, zoals de ontwikkeling van de nieuwe handreiking (psycho)diagnostiek.

We willen graag dat ook toekomstige professionals bekend raken met het onderwerp. Daarom zorgen we dat het onderwerp op de agenda blijft staan.

Wat levert het netwerk op?

 • In het zelfstandig functionerend multidisciplinair netwerk wordt kennis over (beginnende) dementie bij mensen met een verstandelijke beperking breed gedeeld. Meer bewustzijn over deze problematiek draagt bij aan betere signalering, diagnosticering en betere zorg.
 • Door gemeenten, zorginstellingen en mbo-onderwijsinstellingen te betrekken is de dementiezorg voor mensen met een verstandelijke beperking duurzaam verbeterd.

Wie zijn wij?

 • Anke van der Made
 • Eline van der Meer
 • Wies Arts

Meedoen?

Wil jij ook meer kennis opdoen over dementie en verstandelijke beperkingen? Of wil je kennis delen met anderen die met dit onderwerp te maken hebben? Meld je dan aan via info@dementievriendelijk.nl. Zo ben je als eerste op de hoogte van kennis- en netwerkbijeenkomsten en krijg je interessante artikelen en publicaties in je mailbox.

Dit is deelproject 6 van (H)erken jij dementie? Dit samenwerkingsverband werkt aan het verbeteren van het signaleren en vaststellen van (mogelijke) dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.
Naar het project (H)erken jij dementie?

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.kennispleingehandicaptensector.nl]