Naar hoofdinhoud Naar footer

Hygiëne

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Hygiënisch werken is belangrijk om besmetting met ziekmakende bacteriën en virussen te voorkomen. Dit is extra belangrijk als je werkt met kwetsbare mensen, zoals in de gehandicaptenzorg. Maar de gehandicaptensector is erg divers. Dus hoe weet je nu waar je goed aan doet?

In de gehandicaptensector zijn mensen kwetsbaarder dan mensen zonder beperking. Dat maakt de kans op ziekte en ontstekingen groter. Daarnaast wonen mensen vaak dicht op elkaar. Hierdoor steek je elkaar sneller aan. Als begeleider kom je ook vaak in contact met meerdere cliënten. Hierdoor kan je bacteriën en virussen ook snel verspreiden. Door hygiënisch te werken, verminder je het aantal bacteriën dat zich kan verspreiden. 

Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen

Om hygiënisch te werken maak je soms gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Wanneer doe je dat wel, en wanneer niet? En hoe? Bekijk hiervoor de Richtlijn SRI Persoonlijke beschermingsmiddelen op Zorg voor Beter.

Maak van hygiënisch werken een gewoonte

Hygiënisch werken lijkt simpel. Maar in de praktijk zijn de afspraken soms lastig uit te voeren. Je hebt het druk of je denkt er even niet aan. Hygiënisch werken wordt makkelijker als het een gewoonte wordt in jouw team.

Programma ‘Samen scherp op schoon werk’

Vilans is gestart met het programma ‘Samen scherp op schoon werk'. Organisaties krijgen hierbij ondersteuning van Vilans-adviseurs om tot blijvende verbeteringen op maat te komen. Elke organisatie in de gehandicaptensector kan zich voor dit programma aanmelden.

Lees meer over het programma 'Samen scherp op schoon werk’

Wil je op de hoogte blijven van het programma? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Test je kennis over hygiënisch werken

Wat weet jij over hygiënisch werken? Weet jij waarom je beter korte mouwen kunt dragen tijdens je werk? En wanneer je beter geen handalcohol kunt gebruiken? Test je kennis met deze quiz.