Toon zoekbalkToon menu

Palliatieve zorg

Hulpmiddelen besluitvorming palliatieve zorg

Handreiking palliatieve zorg nivelDeze NIVEL handreiking helpt je bij besluitvorming in de laatste levensfase van mensen met een verstandelijke beperking.

Voor zorgverleners zijn er ook twee compacte besluitvormingskaarten ontwikkeld. Voor familie is er een brochure die kan helpen bij de besluitvorming.

Woonplek en medische interventies

NIVEL-onderzoeker Nienke Bekkema: “Wij merkten dat in de laatste levensfase van mensen met een verstandelijke beperking beslissingen over de woonplek en over de inzet van medische interventies belangrijke thema’s zijn waar alle betrokkenen mee worstelen. Daarom hebben we de verschillende overwegingen die hierbij een rol kunnen spelen op een rij gezet. De persoon die ziek is, de familie en de zorgverleners hebben ieder hun eigen perspectief daarop.

Met de handreiking en brochure kunnen zorgverleners en familieleden stapsgewijs nagaan welke woonplek het beste is voor iemand, en of je bij hem of haar bijvoorbeeld beter wel of geen pijnbestrijding met een infuuspomp kan inzetten of sondevoeding kan geven. Ook geven we tips hoe je zo’n beslissing samen kan nemen.”

Besluitvorming palliatieve zorgDownload de hulpmiddelen palliatieve zorg

Over de hulpmiddelen

De hulpmiddelen zijn ontwikkeld binnen het project ‘Potentieel belastende zorgtransities en medische interventies, in relatie tot ethische vragen over “wat is goede palliatieve zorg” voor mensen met een verstandelijke beperking’. Dit project is uitgevoerd met subsidie van ZonMw binnen het programma ‘Palliatieve Zorg’.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.