Naar hoofdinhoud Naar footer

Toolkit: Bewust gebruik van psychofarmaca

Gepubliceerd op: 13-04-2022

Psychofarmaca zijn gedragsmedicijnen. Deze medicijnen worden regelmatig voorgeschreven aan cliënten die probleemgedrag vertonen. Maar psychofarmaca lossen niet de achterliggende oorzaak op, terwijl ze wel ingrijpende bijwerkingen hebben. Het is dus belangrijk om bewust met psychofarmaca om te gaan. In deze toolkit vind je producten waarmee jeonjuist gebruik van psychofarmaca kunt voorkomen.

Samen met experts uit de gehandicapten- en ouderenzorg én de inspectie voor de gezondheidszorg stelde Vilans 10 uitgangspunten voor het gebruik van psychofarmaca bij gedragsproblemen op.

Succesvol verminderen van psychofarmaca vraagt om een grondige en doordachte aanpak. Een aanpakwaardoor je het probleemgedrag beter begrijpt en erop kunt inspelen. Dit past bij goede en belevingsgerichte zorg waarin we anders omgaan met mensen met een verstandelijke beperking.

Interactief hulpmiddel voor projectleiders

Voor projectleiders is uit dit programma het document 'Tips en tools voor projectsturing: bewust gebruik van psychofarmaca' voortgekomen. Dit interactieve document is een hulpmiddel voor de projectleider en het verbeterteam van organisaties die zelfstandig aan de slag gaan met het verminderen van psychofarmacagebruik. Het document bevat tips en hulpmiddelen voor het verbetertraject.

Toolkit Bewust gebruik van psychofarmaca

Voor zorgprofessionals staan in onderstaande toolkit hulpmiddelen die helpen bij het terugdringen van teveel gebruik van psychofarmaca. Dit zijn tools over medicatie en onbegrepen gedrag, over scholingsmogelijkheden en e-learningmodules, over interventies, richtlijnen en over ervaringen van anderen.

INHOUD  TOOLKIT

  1. Kennis over gebruik psychofarmaca - Tips, artikelen, publicaties en folders over psychofarmaca
  2. Omgaan met probleemgedrag Trainingen, handige links en downloads over belevingsgerichte zorg en omgaan met probleemgedrag
  3. Voorschrijfbeleid verbeteren Richtlijnen, kompas en uitgangspunten over gebruik van gedragsmedicatie
  4. Cliënten en verwanten betrekken Informatiefolder, hulpmiddelen en handreiking om participatie te vergroten

Tips psychofarmaca

Er zijn geen tips bij dit thema.

Agenda-items psychofarmaca

Er zijn geen agenda-items gevonden