Naar hoofdinhoud

Anderhalve meter afstand houden? Zo help je blinden en slechtzienden

Gepubliceerd op: 11-05-2020

'Houd 1,5 meter afstand'. Dat blijft voorlopig de norm. Hoe moet dat als je een visuele beperking hebt en je afzettingen, markeringen en instructies op borden niet of nauwelijks kunt zien? De Oogvereniging, Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting geven tips aan winkels, horecazaken, (culturele) instellingen en vele andere ondernemingen. Doel is als ze weer (gedeeltelijk) open kunnen, toegankelijk zijn voor iedereen.

In Nederland wonen 300.000 mensen die slechtziend of blind zijn. 1,5 meter afstand inschatten is voor hen niet of nauwelijks mogelijk. Ook een geleidehond kan dit niet. Mensen met een visuele beperking willen, ook nu, zo zelfstandig mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving. De tips in het document helpen niet alleen ongelukken te voorkomen bij mensen met een visuele beperking, maar ook bij ouderen en alle andere mensen. 

Blijf op de hoogte van de tips

De tips helpen om te voorkomen dat mensen die slechtziend zijn struikelen over afzettingen. Ook plexiglazen wanden zijn een belangrijk onderwerp. Deze worden vaak over het hoofd gezien met de nodige botsingen tot gevolg. Ook staan er tips in hoe je iemand met een visuele beperking het beste kunt aanspreken (bijvoorbeeld in de winkel). 

Download de tips (pdf)

Downloads

Deel deze pagina via: