Naar hoofdinhoud Naar footer

Handboek psychiatrie en lichte verstandelijke beperking

Gepubliceerd op: 22-07-2019

Laatst bijgewerkt op: 22-04-2023

Het “Handboek psychiatrie en lichte verstandelijke beperking” beschrijft de stand van zaken op het gebied van psychiatrie bij mensen met een Licht verstandelijke beperking (LVB).

Het “Handboek psychiatrie en lichte verstandelijke beperking” is een belangrijk naslagwerk voor begeleiders en behandelaren die meer willen weten over psychische stoornissen bij mensen met een LVB.

Het handboek bevat 11 hoofdstukken waarin een specifieke psychische stoornis in combinatie met LVB wordt uitgelicht. Bijvoorbeeld ADHD, autisme en persoonlijkheidsstoornissen. In het handboek staat ook een hoofdstuk over verslaving bij mensen met een LVB. In deel 3 en 4 van het handboek worden verschillende methodieken voor diagnostiek en behandeling beschreven.

Casus

Cindy werkt als begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Zij begeleidt volwassenen met complexe problematiek: naast de verstandelijke beperking is er sprake van psychische klachten, een verslaving of gedragsproblemen. Cindy heeft in haar opleiding wel een aantal vakken gevolgd over psychiatrie, maar vraagt zich af hoe dit precies zit bij mensen met een LVB. Waar zou ze meer kunnen lezen over LVB en psychiatrie?

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis - research-based kennis - evidence-based kennis en ervaringskennis. Kennis op basis van praktijkervaringen, onderzoek en onderzoek naar de werkzaamheid. 

Beoordeling

Het handboek is geschreven door een groot aantal professionals, onder redactie van Robert Didden, Pieter Troost, Xavier Moonen en Wouter Groen. Het is het eerste Nederlandse handboek over psychiatrie en LVB. In een recensie in het Tijdschrift voor psychiatrie wordt het boek als volgt omschreven: “De redactieleden zijn erin geslaagd om een naar mijn gevoel magistraal werk aan te bieden. Ze brachten een aantal ter zake competente auteurs samen, die telkens opnieuw op indrukwekkende wijze erin slaagden een overzicht te bieden van wat er beschikbaar is aan kennis en kunde binnen het vakgebied.”

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Achtergrond

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands

ISBN

ISBN 9789058983022

Druk/editie

Eerste druk

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder