Naar hoofdinhoud Naar footer

Handicap Experience

Gepubliceerd op: 01-09-2020

Handicap Experience helpt je als begeleider om patronen bloot te leggen die je zelf niet meer ziet. Dit kan voorkomen omdat je gewend bent geraakt aan de dingen zoals ze gaan. Zes balansen moeten het bewustzijn van de begeleider vergroten.

De ‘Handicap Experience’ is een netwerkverbinding, waarbinnen samen leren centraal staat. Het gaat om het leren van elkaar, van cliënten, naasten en betrokkenen van een cliënt. Als je kijkt vanuit hun perspectief, dan blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking graag gezien en gewaardeerd worden.

Methode Snelle etnografie

Hoe ziet het dagelijks leven eruit, gezien door de ogen van mensen met een verstandelijke beperking? Vier onderzoekers observeerden cliënten bij Amerpoort, Cordaan, ORO, Siza en De Twentse Zorgcentra. Ze gebruikten hiervoor de onderzoeksmethodiek ‘Snelle etnografie.' Daarbij bekijken onderzoekers een thema of ze gaan op zoek naar gemeenschappelijke manieren van denken en doen binnen een groep of cultuur. De resultaten geven patronen weer die begeleiders en cliënten zelf vaak niet meer zien. 

Kijk door de ogen van een ander

Kijk naar iemand met een open blik en zonder vooroordelen. Deze zienswijze levert andere inzichten op en je creëert begrip voor de ander.

Film kijken

Er is een introductiefilm gemaakt en drie andere filmpjes over herkenbare situaties. Daarbij is er oog voor de begeleider, de cliënt en de familie. De filmpjes helpen om het gesprek aan te gaan over patronen. Daarbij probeer je te kijken vanuit het perspectief van de ander.

Zes balansen

Zes balansen helpen om het bewustzijn van de begeleider te vergroten: Lees meer over de zes balansen

Casus

Het regent. Begeleiders staan onder de paraplu en praten met elkaar. De bewoner met een ernstige meervoudige beperkingen staat in de regen. Een andere begeleider ziet het, maar durft de collega’s daar niet op aan te spreken. In de Handicap Experience lees je meer van dit soort praktijkvoorbeelden. Wat breng je als begeleider verandering in een ingesloten patroon? Wat heb je daarvoor nodig? 

Thema's

  • interpersoonlijke relaties

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid methode

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaring.

Beoordeling:
Handicap experience helpt patronen bloot te leggen in de dagelijkse praktijk, die begeleiders zelf niet meer zien. Bron: Handicap Experience

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Ga naar de leidraad

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Lees meer over Gewoon Bijzonder

Deel deze pagina via:

Soort

Methode