Naar hoofdinhoud Naar footer

Veiligheid voor cliënten èn professionals

Gepubliceerd op: 09-11-2021

Mensen met een beperking zijn voor hun veiligheid voor een belangrijk deel afhankelijk van hun naasten en degenen die hen begeleiden en ondersteunen. Zij zijn vaak extra kwetsbaar voor risico’s vanwege hun beperkingen.

De uitdaging in de zorg voor mensen met een beperking is het vinden van een balans tussen veilig zijn en het hebben van een goed leven.

Niet alleen de cliënt moet zich veilig voelen, maar ook de professional. Het kan lastig zijn als je moet kiezen tussen je eigen veiligheid en goede zorg voor je cliënt. Door met elkaar te praten over de deze situaties kun je onveilige gevoelens wegnemen en samen tot oplossingen komen.

Op deze pagina vind je informatie en tools die je kunnen helpen met sociale en fysieke veiligheid, een complete aanpak en aanpak van agressie en omgaan met veiligheid in relatie tot vrijheid.

Sociale veiligheid

Ga direct aan de slag met sociale veiligheid:

  • Leidraad Veilige Zorgrelatie - Veilige zorgrelatie is een leidraad gericht op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag of mishandeling door medewerkers of vrijwilligers/maatjes.

Fysieke veiligheid

Handige tools voor het verbeteren van fysieke veiligheid:

Complete aanpak veiligheid en aanpak van agressie

  • Toolkit Veiligplus aanpak - Hoe ga je de dialoog aan met je collega’s over de veiligheidsdilemma’s die jij ervaart? In 5 stappen maak je gevoelens van onveiligheid bespreekbaar.
  • Arbocatalogus Gehandicaptenzorg - Deze catalogus biedt 5 oplossingen voor ongewenst gedrag, waar je zelf mee aan de slag kunt.
  • Thema Veiligheid- Thema over veiligheid op de website van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

>> Of ga naar het volledige overzicht over de aanpak van agressie

Veiligheid en vrijheid 

  • Toolkit Omgaan met probleemgedrag - Hoe ga je om met probleemgedrag? In deze toolkit staan handige trainingen, downloads, tips en websites. Zoals het stimuleren van groen gedrag en de Analyselijst probleemgedrag.
  • Het Strokenspel - Met het Strokenspel bepaal je de impact van lichte en zware vrijheidsbeperkende maatregelen.

Jouw bijdrage

Heb je aanvullingen? Laat het ons weten via info@kennispleingehandicaptensector.nl.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Website

Soort kennis

Praktijk

Taal

Nederlands