Naar hoofdinhoud Naar footer

Veiligheid - Aanpak agressie

Gepubliceerd op: 16-12-2021

Steeds meer zorgorganisaties zijn actief bezig met de aanpak van agressie. Wat kun je in de praktijk doen om agressie te voorkomen en te verminderen?

Overzicht van tools en tips 

Wil je meteen aan de slag met agressie op de werkvloer? Gebruik deze handige tools.

  • Toolkit Veiligplus aanpak – Hoe ga je de dialoog aan met je collega’s over de veiligheidsdilemma’s die jij ervaart? In 5 stappen maak je gevoelens van onveiligheid bespreekbaar. De toolkit is ontwikkeld door de Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG) in samenwerking met IZZ.  
  • Toolkit Omgaan met probleemgedrag – Hoe ga je om met probleemgedrag? In deze toolkit staan handige trainingen, downloads, tips en websites. Zoals het stimuleren van groen gedrag en de Analyselijst probleemgedrag.
  • Arbocatalogus Gehandicaptenzorg – Deze catalogus biedt 5 oplossingen voor ongewenst gedrag, waar je zelf mee aan de slag kunt.
  • Gratis Agressiekrant  – Aan de hand van ‘groen’ (gewenst), ‘oranje’ (emotioneel) en ‘rood’ (onacceptabel) gedrag ga je door de krant. Bij elk soort gedrag staan tips.

Toolkit Omgaan met agressie

De toolkit Omgaan met agressie bestaat uit de ‘Best practice speeddate’ en de ‘Checklist omgaan met agressie voor invallers’. Met de speeddate deel je best practices met andere begeleiders en de checklist helpt je om informatie over agressie gemakkelijk over te dragen aan invallers.

  • Download toolkit Omgaan met agressie onderaan de pagina. 

Promotieonderzoek over gedragsproblemen EVB en EMB

Het promotieonderzoek van Petra Poppes (RUG) gaat over gedragsproblemen bij mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen.

Bekijk de video waarin Petra vertelt over haar onderzoek:

YouTube video thumbnail

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Video

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands