Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorbeeldmenu's: hoe eet je duurzamer op een woonlocatie?

Gepubliceerd op: 06-05-2024

Anne Slingerland van Amerpoort onderzocht of voorbeeldmenu's helpen om het eten op woonlocaties duurzamer te maken. Daar kwamen verrassende uitkomsten uit. Zo bleek duurzamer eten minder te kosten en zorgden de menu's ook voor gezonder eten. Op deze pagina lees je meer over dit onderzoek. Ook vind je verschillende duurzame weekmenu's om te downloaden en tips om zelf met die menu's aan de slag te gaan.

Onderzoek: Duurzamer eten in de gehandicaptenzorg

Anne maakte samen met een diëtist gezonde en duurzame weekmenu's. Hiermee wilde ze het begeleiders makkelijker maken om duurzamer te eten op hun locatie. Duurzamer eten betekent dat het eten minder invloed heeft op de opwarming van de aarde en vervuiling van het milieu. Lees meer over duurzaamheid in de zorg.

Tijdens het onderzoek gebruikten de begeleiders deze menu's voor de boodschappen en tijdens het koken. Hiermee onderzocht Anne of zo'n 'duwtje in de rug' kan zorgen voor duurzamer eten in de gehandicaptensector.

Uitkomsten onderzoek

Uit het onderzoek kwamen onder andere de volgende conclusies naar voren:

  • Tijdens het onderzoek waren de kosten voor boodschappen lager. Dit komt waarschijnlijk doordat ze preciezere hoeveelheden inkochten dan normaal. Ook zijn vegetarische producten goedkoper dan vlees en vis.
  • Bewoners aten vaker vegetarisch. Bijna 50% van de maaltijden was vegetarisch. Daarbij speelde mee hoe de begeleiders op de locaties zelf dachten over voeding.
  • Bewoners merkten geen verschil in smaak tussen gerechten met en gerechten zonder vlees of vis.
  • Het eten op de locaties was gezonder doordat de menu's waren aangepast aan de richtlijnen voor gezonde voeding.
'We zouden wel iedere week voorbeeldmenu's willen ontvangen. Hiermee koken we gezond, afwisselend en ook vaker vegetarisch.'

Begeleider woonlocatie

Tips voor duurzamer eten op woonlocaties

Wil je zelf werken aan duurzamer eten op locaties binnen jouw organisatie? Gebruik dan deze 5 tips:

  1. Zoek mensen die hetzelfde willen en ga samen aan de slag. Samen sta je sterker, kun je beter anderen overtuigen en bereik je meer. 
  2. Leg de nadruk op de voordelen voor de organisatie. Het onderzoek laat namelijk zien dat de menu's niet alleen helpen om mensen duurzamer te laten eten. Ze kunnen ook zorgen voor goedkopere boodschappen, minder voedselverspilling en gezonder eten voor bewoners.
  3. Leg niet te veel de nadruk op dat gerechten vegetarisch, plantaardig of duurzaam zijn. Op testlocaties waar ze dit minder benadrukten, was er geen verschil in smaak en voorkeur. Andersom wel.
  4. Voor een grotere kans op succes kun je mensen nog meer duwtjes in de rug geven. Vertel bijvoorbeeld meer over het onderwerp. Of maak het makkelijker om duurzamer boodschappen te doen.
  5. Begin met een locatie die al enthousiast en gemotiveerd is. Enthousiasme is besmettelijk!

Download de duurzame voorbeeldmenu's

Onder 'Downloads' vind je de voorbeeldmenu's die de woonlocaties gebruikten voor hun duurzamere maaltijden. Daarin staan de recepten en de ingrediënten om te koken voor 4, 6 of 8 personen. Gebruik deze menu's om zelf met duurzamer eten aan de slag te gaan.

Wil je meer weten over het onderzoek van Anne? Lees dan het rapport van het onderzoek. Dit rapport vind je ook onder 'Downloads'.

Hou ons op de hoogte

Heb je de duurzame weekmenu's gebruikt? Of ken je andere voorbeelden van duurzame zorg en vertellen jij of je collega's daar graag over? Laat het ons weten via info@kennispleingehandicaptensector.nl.

Meer lezen over duurzaamheid en de gehandicaptenzorg

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Onderzoek, Rapport, Stappenplan

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Amerpoort