Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorbeeldmenu’s: hoe eet je duurzamer op een woonlocatie?

Gepubliceerd op: 06-05-2024

Anne Slingerland van Amerpoort onderzocht of voorbeeldmenu’s kunnen bijdragen aan duurzamer eetgedrag op woonlocaties. Daar kwamen verrassende uitkomsten uit: zo zou duurzamer eten voordeliger zijn en droegen de menu’s ook bij aan gezonder eten. Lees snel verder voor tips over hoe je zelf met de menu’s aan de slag kunt.

Duurzamer eten in de gehandicaptenzorg

Anne ontwikkelde, samen met een diëtist, gezonde en duurzame weekmenu's. Hiermee wilde ze het begeleiders makkelijker maken om duurzamer te eten op hun locatie. Tijdens het onderzoek gebruikten de begeleiders deze menu's voor het boodschappen doen en tijdens het koken. Hiermee onderzocht Anne of zo’n 'nudge' (duwtje in de rug) kan bijdragen aan duurzamer eten in de gehandicaptensector.

We zouden wel iedere week voorbeeldmenu’s willen ontvangen. Hiermee weten we dat we gezond en afwisselend koken en ook vaker vegetarisch.

Begeleider woonlocatie

Uitkomsten onderzoek naar duurzame voeding

Uit het onderzoek kwamen onder andere de volgende conclusies naar voren:

  • De boodschappenkosten waren tijdens het experiment lager. Waarschijnlijk doordat er preciezere hoeveelheden werden ingekocht en doordat vegetarische producten goedkoper zijn dan vlees en vis.
  • Er werd vaker vegetarisch gegeten. Bijna 50% van de maaltijden was vegetarisch. Voor het uiteindelijke percentage maakte het uit hoe de betrokken begeleiders dachten over voeding.
  • Bewoners ervoeren geen verschil qua smaak tussen gerechten met en zonder vlees of vis.
  • Doordat de menu’s waren aangepast aan de richtlijnen voor gezonde voeding werd op de locaties ook gezonder gegeten.

Tips voor duurzamer eten op woonlocaties in de gehandicaptenzorg

Wil je zelf (samen met collega’s) werken aan duurzamer eten op locaties binnen jouw organisatie? Maak gebruik van deze 5 tips:

  1. Zoek gelijkgestemden en ga samen aan de slag. Samen sta je sterker én heb je meer overtuigings- en slagkracht. 
  2. Benadruk de verschillende voordelen voor de organisatie. Uit het onderzoek bleek dat de menu’s niet alleen bijdragen aan duurzamer eetgedrag, maar ook kunnen zorgen voor goedkoper boodschappen doen, minder voedselverspilling en gezonder eten door bewoners.
  3. Leg niet teveel de nadruk op dat gerechten vegetarisch, plantaardig en/of duurzaam zijn. Op testlocaties waarop dit minder werd benadrukt werd er geen verschil ervaren qua smaak en voorkeur, andersom wel.
  4. Om de kans op succes te vergroten kun je nog meer ‘nudges’ inzetten. Zorg bijvoorbeeld ook voor meer informatie over het onderwerp. Of maak duurzamer boodschappen doen makkelijker.
  5. Begin met een locatie die al enthousiast en gemotiveerd is. Enthousiasme is besmettelijk!

Download de duurzame voorbeeldmenu’s

Tot slot vind je onderaan deze pagina de voorbeeldmenu’s die de woonlocaties gebruikten voor het koken van de maaltijden. Daarin staan de recepten en de ingrediënten voor vier, zes of acht personen. Gebruik deze handige menu's om zelf met duurzamer eten aan de slag te gaan. Wil je meer weten? Je vindt er ook het rapport van het onderzoek.

Hou ons op de hoogte

Heb je de duurzame weekmenu's gebruikt? Of ken je andere voorbeelden van duurzame zorg en vertellen jij of je collega's daar graag over? Laat het ons weten via info@kennispleingehandicaptensector.nl.

Meer lezen over duurzaamheid en de gehandicaptenzorg

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands