Naar hoofdinhoud

Wat doet corona met naasten van mensen met een verstandelijke beperking?

Gepubliceerd op: 03-03-2021

Welke impact heeft corona op ouders, broers en zussen van iemand met een verstandelijke beperking? Uit onderzoek tijdens de tweede coronagolf blijkt dat zij het zwaarder hebben en dat hun mentale gezondheid achteruit is gegaan.

Nivel voerde een onderzoek uit in oktober en november 2020 in het kader van het COVID-19-programma van ZonMw. Hieruit blijkt:

  • dat de mentale gezondheid van naasten minder goed is dan voor de coronacrisis
  • dat naasten hun leven minder betekenisvol vinden
  • dat naasten zich minder goed kunnen concentreren
  • dat naasten zich onveiliger voelen in het dagelijks leven
  • dat een derde van de naasten zich tot de groep rekent die extra risico loopt

Bovendien toont het onderzoek aan dat ouders van een kind dat thuis woont, minder tevreden zijn over hun leven dan andere naasten. Deze problemen hebben meer aandacht nodig van professionals en beleidsmakers. Alleen al vanwege de grote maatschappelijke rol in de zorg van naasten.

Wat kan er wel en niet in coronatijd?

‘Naasten vinden het lastig te bepalen wat ze moeten doen en laten vanwege corona en hoe ze de reactie van de ander kunnen opvangen. Gelukkig is hiervoor al wel informatie in begrijpelijke taal beschikbaar en zijn er websites waarop vragen van naasten worden beantwoord.’ Dit zegt dr. Hennie Boeije - Programmaleider Zorg en Participatie bij Chronische Aandoeningen.

Lichtpuntjes

Het onderzoek laat ook positieve punten zien. De meeste naasten zijn tevreden over de zorg en ondersteuning die hun familieleden krijgen. Ze zijn ook tevreden over de contacten die ze hebben met de begeleiders van hun familieleden. Soms zien naasten dat het beter gaat met hun familieleden doordat de coronabeperkingen meer rust brengen.   De meeste naasten zijn zeer te spreken over de snelle doorstart van de dagbesteding. Ook waarderen ze de hulp en steun die ze krijgen van hun gezin en mensen om hen heen. Een aantal naasten ziet dat hun rol in de driehoek cliënt, professional en naaste meer doordringt tot professionals en instellingen als gevolg van de coronacrisis. Daar zijn ze blij mee.

Meer informatie

Deel deze pagina via:

Soort

Infographic

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Nivel, ZonMw