Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Inspiratiekaarten maken welbevinden bespreekbaar

Het kwaliteitskader van de gehandicaptensector benoemt welbevinden en zingeving niet expliciet als thema. De thema’s worden wel herkend, maar binnen de gehandicaptensector meer omschreven als ‘de cliënt centraal, cliëntgerichtheid, eigen gerichtheid en empowerment.’ Welke term je ook gebruikt, uiteindelijk gaat het om de cliënt en wat voor hem/haar belangrijk is en betekenis heeft. Maar hoe maak je dat bespreekbaar?

Mariëlle CuijpersMariëlle Cuijpers van Vilans stelde een fotoset met inspiratiekaarten samen voor het bespreekbaar maken van welbevinden voor de gehandicapten- en ouderenzorg. Dit gebeurde op basis van 500 inzendingen voor de fotowedstrijd Mentaal Welbevinden op Zorgvoorbeter.nl.

Met de set kunnen zorgmedewerkers en vrijwilligers op een laagdrempelige en creatieve manier met cliënten in gesprek gaan over levensthema’s. Wij spraken met Mariëlle over de inspiratiekaarten, over ontstaan en gebruik en de waarde ervan voor de gehandicaptensector.

Mentaal Welbevinden kaartset

Mariëlle: “De set met inspiratiekaarten nodigt mensen uit hun verhaal te vertellen. Deze werkwijze kan extra tijd kosten, maar zie het als een soort voorinvestering. Want je leert iemand uiteindelijk beter kennen, waardoor je daarna beter toegespitste zorg kunt geven. Wij horen van mensen en organisaties die meer aandacht aan welbevinden besteden, dat ze minder onverwachte zorgvragen krijgen."

Geen wondermiddel, wel een goed hulpmiddel

“De set met inspiratiekaarten is geen wondermiddel, maar wel een hulpmiddel om elkaar op een andere manier beter te leren kennen. Je krijgt andere informatie van iemand, zit dichter op zijn/haar belevingswereld. Ik hoop vooral dat de kaarten welbevinden bespreekbaar maken en zorgprofessionals zich gaan afvragen: besteden we genoeg aandacht aan het welbevinden van onze cliënten en hoe doen we dat? Horen we echt wat zij zeggen, krijgen zij echt de ruimte om hun verhaal te vertellen? En verder zou ik zeggen: “Ga er vooral mee aan de slag.”

Inspiratiekaarten bestellen

Je kunt de inspiratiekaarten voor € 27,95 bestellen in de webwinkel van Vilans.

Mentaal Welbevinden

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.kennispleingehandicaptensector.nl]