Toon zoekbalkToon menu

Visuele beperking

Hulpmiddelen bij visuele beperking

Hulpmiddelen kunnen soms iets doen aan de gevolgen van een visuele beperking. Professionals kunnen adviseren over welk hulpmiddel het beste past bij iemands beperking, hulpvraag en manier van revalideren.

Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen:

Hulpmiddelen voor oriëntatie en mobiliteit

Visuele beperking taststok

Zelfstandigheid is voor veel mensen de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Met bijvoorbeeld een stok of een blindengeleidehond is het - na een training - goed mogelijk vrij te bewegen. Je leest hier meer over op de website van World Wide Vision.

Leeshulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, van eenvoudige handloepen tot geavanceerde beeldschermloepen. Zie voor meer informatie over leeshulpmiddelen de websites van:

Een veelgebruikt hulpmiddel voor gesproken lectuur is de daisyspeler, te koop bij de meeste hulpmiddelenleveranciers. Zie daarvoor de website van daisyspeler.

Computerhulpmiddelen

Visuele beperking hulpmiddel

Dankzij computeraanpassingen is het voor slechtzienden en blinden mogelijk om vrijwel moeiteloos computers te kunnen gebruiken. Zie voor meer informatie over computerhulpmiddelen de websites van:

Hulpmiddelen voor vrije tijd en hobby

Er zijn diverse hobbymaterialen, waarbij cliënten gemakkelijk de creatieve hobby kunnen (blijven) uitoefenen. De materialen zijn speciaal ontworpen voor mensen die slechter zien en graag creatief bezig zijn. Kijk voor meer informatie op de website van Bartiméus.

Hulpmiddelen voor mobiele telefoons

Mobiele telefoons zijn soms direct toegankelijk of met speciale software voor spraak, vergroting of braille toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Kijk voor meer informatie over digitale hulpmiddelen op de website van Koninklijke Visio en van Bartiméus.

Verlichting en contrast

Slechtziende mensen kunnen bij zich verplaatsen en het verrichten van taken veel profijt hebben van de juiste verlichting. Denk aan een goede gelijkmatige verlichting die ook overdag aan staat. Het gebruik van contrasterende kleuren is handig. Zoals een rode deur in een lichte roomkleurige muur. Meer informatie vind je op de website van Koninklijke Visio en op de website van Bartiméus.

Cursussen en opleidingen

Organisaties als Bartiméus en Koninklijke Visio organiseren veel cursus- en studiedagen voor kinderen en jongeren met visuele beperking, hun ouders, verzorgers en leraren.

Zo zijn er fietscursussen voor slechtziende kinderen, cursussen voor docenten etc. Sommige duren een dagdeel, andere een week. Er zijn overnachtingsmogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met de organisaties.

Lees meer over visuele beperking

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Low Vision Shop 3/3/2021

Goedemorgen,

Wij zouden graag toegevoegd willen worden aan uw pagina omtrent hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking.

Low Vision Shop is inmiddels enkele jaren onderdeel van slechtziend.nl en inmiddels een begrip op het gebied van (online) hulpmiddelen. Het assortiment is ruim, van taststokken tot sprekende uurwerken en van voorleesapparatuur tot loepen.
https://www.lowvisionshop.nl

Met vriendelijke groet,

Brian de Waard
Marketing medewerker - Low Vision Shop