Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen:
Hulpmiddelen voor oriëntatie en mobiliteit

Zelfstandigheid is voor veel mensen de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Met bijvoorbeeld een stok of een blindengeleidehond is het - na een training - goed mogelijk vrij te bewegen. Je leest hier meer over op de website van World Wide Vision.
- Een taststok wordt vooral gebruikt door blinde mensen. Hiermee komen ze zelfstandig door het verkeer en langs hindernissen. Ook weten anderen door de taststok dat je blind of slechtziend bent. Daarvoor is er ook een kortere herkenningsstok, die minder geschikt is om mee te tasten.
Zie ook website www.slechtziend.nl

- Geleidehonden weten niet de weg, maar zij helpen de gebruiker wel bij:
- vinden van ingangen
- op tijd stoppen voor trappen en stoepjes
- ontwijken van obstakels.
Zie ook de websites van:
Leeshulpmiddelen
Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, van eenvoudige handloepen tot geavanceerde beeldschermloepen. Zie voor meer informatie over leeshulpmiddelen de websites van:
Een veelgebruikt hulpmiddel voor gesproken lectuur is de daisyspeler, te koop bij de meeste hulpmiddelenleveranciers. Zie daarvoor
de website van daisyspeler.
Computerhulpmiddelen

Dankzij computeraanpassingen is het voor slechtzienden en blinden mogelijk om vrijwel moeiteloos computers te kunnen gebruiken. Zie voor meer informatie over computerhulpmiddelen de websites van:
Hulpmiddelen voor vrije tijd en hobby
Er zijn diverse hobbymaterialen, waarbij cliënten gemakkelijk de creatieve hobby kunnen (blijven) uitoefenen. De materialen zijn speciaal ontworpen voor mensen die slechter zien en graag creatief bezig zijn. Kijk voor meer informatie op de website van Bartiméus.
Hulpmiddelen voor mobiele telefoons
Mobiele telefoons zijn soms direct toegankelijk of met speciale software voor spraak, vergroting of braille toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Kijk voor meer informatie over digitale hulpmiddelen op de website van Koninklijke Visio en van Bartiméus.
Verlichting en contrast
Slechtziende mensen kunnen bij zich verplaatsen en het verrichten van taken veel profijt hebben van de juiste verlichting. Denk aan een goede gelijkmatige verlichting die ook overdag aan staat. Het gebruik van contrasterende kleuren is handig. Zoals een rode deur in een lichte roomkleurige muur. Meer informatie vind je op de website van Koninklijke Visio en op de website van Bartiméus.
Cursussen en opleidingen
Organisaties als Bartiméus en Koninklijke Visio organiseren veel cursus- en studiedagen voor kinderen en jongeren met visuele beperking, hun ouders, verzorgers en leraren.
Zo zijn er fietscursussen voor slechtziende kinderen, cursussen voor docenten etc. Sommige duren een dagdeel, andere een week. Er zijn overnachtingsmogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met de organisaties.
Lees meer over visuele beperking