Toon zoekbalkToon menu

Terugkijken: Hoe ziet de toekomst van datagedreven zorg eruit?

Datagedreven zorg, we kunnen er niet meer omheen. En dat is maar goed ook, want het biedt waardevolle inzichten. Op 1 februari 2022 hield de Innovatie-impuls tijdens de Slimme Zorgestafette een webinar over de toekomst van datagedreven zorg.
Datagedreven helpt om kwalitatief goede zorg beschikbaar te maken en te houden voor cliënten en hun omgeving. “Neem als voorbeeld robot SARA, waar we bij de Innovatie-impuls mee samenwerken. De ontwikkelaar van robot SARA toont ons de data die de robot genereert. Daar kijken we vanuit verschillende perspectieven naar. Deze diverse perspectieven geven een compleet beeld van wat de cliënt nodig heeft en hoe we daar ieder individueel aan kunnen bijdragen, om uiteindelijk de cliënt te helpen om zijn of haar doelen te bereiken. Hoe pakken we dit op en wat gaan we wanneer inzetten? Data is een verbindend middel en brandstof om dat samen te doen”, aldus Joël.

Kijk alle webinars over datagedreven zorg terug 

EHealth, zorgtechnologie en datageneratie gaan de zorg fundamenteel veranderen. Waar gaat het naartoe en wat betekent dat voor jou, voor jouw zorgorganisatie en voor de zorg in het algemeen? Heb je het webinar gemist, maar ben je wel nieuwsgierig naar wat er allemaal is besproken? Bekijk dan hieronder de presentaties van dit webinar terug. 

Webinar: De meerwaarde van datagedreven zorg

Joel Bax van Profila Zorggrooep: “Ik zie datagedreven zorg echt als een goudmijn om goede zorg beschikbaar te maken. Er zijn zoveel kansen om preventief te werken aan een toekomstbestendige zorg en gezonde leefstijl. Denk aan zogeheten smartwatches, die een seintje geven wanneer iemand stress heeft. Dit levert veel waardevolle data op, waar zowel cliënten als zorgverleners mee aan de slag kunnen gaan. Je laat als het ware de data voor je werken. En op basis van de informatie die het oplevert, breng je de kwaliteit van zorg naar een hoger niveau.”

Webinar: Gebruik data voor een vitaal en zinvol leven

Hoe word je gelukkig oud? Wang Long Li keek met zijn organisatie Tinybots naar onderzoek over clusters in de wereld waar gemiddeld veel mensen woonden die ouder zijn dan 100. De uitkomst was interessant. Het lag niet zozeer aan het eet- of drinkpatroon, of aan het nemen van genoeg rust. Het had te maken met het behouden van een ‘zinvol leven’. Daarom probeert Wang Long Li met zijn bedrijf een persoonlijke benadering centraal te stellen.

Wang Long Li van Tinybots: "Stel dat wij een systeem kunnen creëren, dat leert hoe iemand heeft geleefd, wat die persoon belangrijk vindt. Dan kunnen wij uiteindelijk – alleen als iemand hulp nodig heeft (denk aan mensen met dementie) -  mensen helpen met het organiseren van een vitaal, zinvol leven."

Webinar: Wat is nou een robot?

Als je googelt op ‘wat is een robot?’ krijg je de meest bijzondere termen, van een ‘kunstmens’ tot aan een 'ijzeren man'. Maar er bestaan al veel soorten robots. Wat robots van elkaar onderscheidt is niet zozeer de buitenkant (hardware), maar vooral de binnenkant (software). 

Maartje Claassen van Sara Rabotics: "Een robot kan goed ondersteunen in het zorgproces, maar het is geen doel op zich en ook geen oplossing. Een robot kan je helpen als verlengstuk van een zorgprofessional. Niet om jou te vervangen."

Webinar: Wat betekent big data en ethiek voor mij?

Hoe staat gezondheid en privacy ten opzichte van elkaar? En hoe kun je met big data zorgen voor persoonsgerichte zorg?  Vanuit ethisch oogpunt zijn er veel vragen te stellen. Simone Heilijgers van Innovatie Impuls via Vilans gaat hierop in tijdens haar presentatie.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.kennispleingehandicaptensector.nl]