Naar hoofdinhoud

Fons en José voelen ze zich gelukkig en gezond!

Na een lekkere lunch gaan we op pad naar een voorziening van Tragel Zorg waar het echtpaar een eigen woning heeft. José doet open. Een enthousiaste vrouw die mij meteen haar hobby laat zien: haar muziekkamer. Daar speelt ze vaak op haar synthesizer, ze zingt er ook bij. Muziek is ook mijn passie, dus dat komt goed uit! In de huiskamer maak ik kennis met Fons, een man met een vriendelijke lach.

Leven

Fons is 66 jaar, José 55. Ze zijn al 25 jaar bij elkaar. Het is mooi om te zien hoe ze stralen als José zegt dat ze gelukkig zijn. Ze zijn getrouwd en daar hebben ze geen spijt van. Vroeger werkten ze in een WSW-bedrijf. Sinds twee jaar zijn ze thuis, dat heeft vooral te maken met ziekte. Nu doen ze leuke dingen samen, zoals uitstapjes maken. Vroeger, toen ze nog in Terneuzen woonden, kregen ze veel hulp van José’s zussen. Nu krijgen ze ondersteuning bij het huishouden, de administratie en geldzaken. De grote financiële zaken doet de zus van José. Koken doen ze wel zelf.

Wonen

Ze wonen nu drie jaar in dit huis, daarvoor woonden ze in Terneuzen. Ze wonen hier graag en zijn erg tevreden met de hulp. Jose geeft aan dat ze hier nooit meer weg wil. Fons grinnikt, maar is het er wel mee eens. Ze zijn graag buiten en ze hebben een mooie tuin die Fons zelf onderhoudt. Tuinieren is zijn hobby.

Sociale contacten

In zo’n klein dorp als Clinge maakt iedereen een praatje met elkaar. Fond en José vinden dat prettig, ze hebben nu veel sociale contacten. In de buurt waar ze vroeger woonden, zeiden de mensen niets tegen elkaar. Ook hebben ze voldoende mensen om zich heen waar ze leuke dingen mee kunnen doen. Ik vraag wat vriendschap voor hen betekent. ‘Een vriend is iemand die naar je luistert’, zegt José.

Sporten

José zit op gym en Fons doet aan jeu de boules. Ze doen ook veel samen, bijvoorbeeld wandelen. Met een stappenteller, dan zien ze precies hoeveel ze gelopen hebben. Ze vinden bewegen erg belangrijk. ‘Het is goed voor je botten’, zegt Fons. ‘Als je niet beweegt gaat alles vastzitten.’

Voeding

Fons en José koken zelf. Meestal verse groenten, zoals spinazie, maar soms maken ze een potje open. Bijvoorbeeld als ze laat thuiskomen. Ze zijn zich ervan bewust dat vet eten niet gezond is. Eén keer in de week friet of een tussendoortje kan wel, maar vaker niet. ‘Je krijgt problemen met je hart of verstopte bloedvaten’, zegt Fons. De boodschappen doen ze zelf. Met hun eigen auto, Fons heeft een rijbewijs. Per week hebben ze 40 euro voor voeding en benzine.

Gezonde leefstijl

‘Bewegen en ontspannen is belangrijk’, zegt José. Voor Fons betekent dat: fietsen en in de tuin bezig zijn. Hij heeft lang gerookt. Een paar jaar geleden is hij in één keer gestopt, zonder medicijnen. Alcohol drinken ze geen van beiden. Fons en José hebben een zwaar auto ongeluk gehad. Er is een auto op hen ingereden, de bestuurder was onder invloed. Hij is opgepakt, maar was niet verzekerd. Gelukkig zijn ze er goed vanaf gekomen, maar het raakt ze nog steeds. Ook nu weer komen de emoties boven.

Fons en José hebben veel problemen met de gezondheid gehad de afgelopen jaren, maar nu voelen ze zich gelukkig en gezond!

LEES OOK DEZE PRAKTIJKVERHALEN

Deel deze pagina via: