Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Coronavirus en de gehandicaptenzorg

Bekijk informatie over het coronavirus en wat de pandemie betekent voor de gehandicaptensector.

Nieuws over vaccinatie

Ben je op zoek naar de laatste stand van zaken over de vaccinatie tegen het coronavirus in de gehandicaptenzorg? Bekijk dan deze pagina van de VGN met het laatste nieuws over de vaccinatiestrategie.

Lees verder

Prik tegen corona toegankelijk in beeld

In deze praatplaat laten plaatjes zien hoe het vaccineren gaat. Er staat uitleg bij in begrijpelijke taal. Je leest bijvoorbeeld over de uitnodiging voor de prik en van wie je de prik krijgt. De praatplaat Prik tegen corona bestaat uit twee delen. Het eerste deel vertelt op een overzichtelijke manier over het vaccin. Voor begeleiders is er meer informatie in het tweede deel.
Naar de praatplaat

Welke tips komen uit de Coronatafels?

Het coronavirus leidt tot veel vragen en uitdagingen in de gehandicaptenzorg. Aan online Coronatafels in oktober en november 2020 praten begeleiders en ervaringsdeskundigen uit het hele land met elkaar. Over wat goed werkt, waar we tegenaan lopen en wat ons helpt. Wij hebben de belangrijkste items voor jou op een rij gezet, zodat jij er ook iets aan hebt en kunt leren van de ervaringen.

Naar de tips

Met welke aanpak kom jij door de coronatijd?

Heb jij in de afgelopen maanden een creatieve oplossing bedacht? Wij zoeken praktische ideeën, slimme aanpassingen en handige tips uit de coronatijd. Van briljant idee tot een klein handigheidje in je dagelijks werk: jouw oplossing helpt veel andere begeleiders. Zo brengen we de sector een stapje verder!

Deel je tip

Stel je vraag als je in een risicogroep valt

Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.
Stel je vraag

Wegwijzer corona voor begeleiders

Screenshot van de wegwijzer over coronavirus voor begeleidersKennisplein Gehandicaptensector maakte samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een wegwijzer over corona met de meest gestelde vragen en betrouwbare bronnen. Snel een afweging maken als begeleider? Gebruik dan deze online wegwijzer.
Ga naar de wegwijzer

Over het coronavirus

Lees de algemene informatie over het coronavirus. Hoe wordt het overgedragen? En wat zijn de risico’s voor iemand met een beperking?
Lees verder

Maatregelen werkvloer

Welke maatregelen zijn er genomen en kun je zelf nemen tijdens je werk? Hier vind je ook informatie en video's over hygiënisch werken.
Lees verder

CoronaMelder helpt mee tegen besmetting

Iedereen in Nederland kan de CoronaMelder gebruiken. Deze app kan helpen om besmetting te voorkomen. In een begrijpelijk filmpje legt Steffie uit hoe de CoronaMelder werkt.

Bekijk de app

Kennisvragen uit de wetenschap

Wetenschappers van alle aangesloten Academische Werkplaatsen verzamelen samen wetenschappelijke kennis uit binnen- en buitenland. Op deze pagina vind je de kennisvragen die al beantwoord zijn. 
 
Lees meer

Technologische Zorg op afstand

Welke technologische hulpmiddelen gebruik jij op de werkvloer om het contact met je collega's te stroomlijnen? En in het contact met mensen met een beperking? Zorg dat je op de hoogte bent van de digitale mogelijkheden voor sociaal contact op afstand. 
Lees verder

Aangepaste activiteiten

Door de coronamaatregelen is het voor cliënten lastiger om zichzelf bezig te houden en om genoeg te bewegen. Gelukkig zijn er veel andere manieren om aan beweging te komen en leuke activiteiten te ondernemen. We zetten tips en initiatieven voor je op een rij.
 
Ga naar de tips

Omgaan met mentale effecten (cliënten)

Hoe ga jij om met de psychologische effecten van de pandemie op mensen met een verstandelijke beperking? Zij kunnen extra last hebben van stress en bezorgdheid. Vooral als het voor hen lastiger is om te begrijpen wat er aan de hand is of als ze moeite hebben met de plotselinge veranderingen in hun dagelijks leven.
Ga naar tips en tools

Zo blijf je als begeleider mentaal gezond

Je vindt het waarschijnlijk vanzelfsprekend om er nu voor cliënten te zijn, maar om cliënten te kunnen blijven ondersteunen is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf en je collega's zorgt. We verzamelen tips en informatie waarmee je dat kunt blijven doen.

 

Ga naar de tips en tools

Digitaal op bezoek bij mensen met beperkingen

Hoe zet je digitale middelen in op een zinvolle manier voor sociaal contact van mensen met een beperking als fysiek contact niet kan of mag? In het onderzoeksproject ‘Digitaal op bezoek’ gaat het om deze vraag. We brengen in kaart voor wie digitaal bezoek haalbaar en aantrekkelijk is en op welke manier woonzorglocaties dit digitale bezoek kunnen ondersteunen.
Lees verder


Project in stroomversnelling door corona

Met het project ‘Zin in mijn dag’ wil de Parabool een werkwijze ontwikkelen waarmee bewoners, individueel en op locatie, begeleid worden bij de invulling van hun dag. Persoonlijk begeleider Silvia Koerhuis: ‘Gek genoeg komt door de coronacrisis de uitvoering van dit project juist in een versnelling.’
Lees verder

Deel je kennis via het Kennisplein, zeker nu!

Door drukte is de kans groot dat kennisdeling buiten je eigen organisatie niet bovenaan je to-do-lijst staat. En dat is heel begrijpelijk. Als begeleider ben je onmisbaar als bron voor waardevolle kennis. Daarom hopen we op jullie medewerking voor onderstaand verzoek. Deel je kennis met ons en je collega's.
Lees verder

Praten over coronavirus

Hoe praat je met mensen met een verstandelijke beperking over het coronavirus? Daar zijn inmiddels veel materialen voor ontwikkeld.
Ga naar de materialen

Verhalen uit de praktijk

Wat betekenen de coronamaatregelen voor mensen met een beperking, hun naasten en hun begeleiders? We zetten praktijkverhalen voor je op een rij.
Ga naar de verhalen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jannie Schilperoord 3/6/2020

Wij worden met teveel informatie overspoeld, zoveel uit de woonvoorziening waar onze dochter woont. Telkens veranderd er wat. Wat je niet op een a viertje kan schrijven is teveel en word niet helemaal gelezen ! Zet het kort en duidelijk op papier. Mijn beroep is nu (gepensioneerd) ondertussen mantelzorger voor onze dochter en man.


Saskia 18/5/2020

Kan iemand mij vertellen waar ik een filmpje kan vinden waarmee ik mensen met een licht verstandelijke beperking duidelijk kan maken dat je het virus bij je kan dragen en daarmee mensen kan besmetten zonder dat je dat in de gaten hebt omdat je het niet altijd voelt en sowieso niet ziet.
Ik werk met mensen met een licht verstandelijke beperking. Ik zie vooral voorlichtingsfilmpjes over afstand bewaren en handen wassen, maar weinig uitleg over wat het virus is en hoe het te werk gaat.
Bij veel filmpjes word op kinderlijke toon gesproken, waardoor volwassen mensen met een licht verstandelijke beperking zich niet serieus genomen voelen. Juist deze doelgroep vormen een risico. Velen van hen gooien de kont tegen de krip, zijn de maatregelen beu doordat zij het nut er niet van zien.
Iemand een tip waar ik een voorlichtingsfilmpje kan vinden dat wel op maat gemaakt is?


erik mandigers 13/5/2020

In veel instellingen zijn appartement bewoners en studiobewoners met eigen voordeuren. Zeker voor degenen die zich zelfstandig in de maatschappij bewegen zouden de regels van het RIVM hetzelfde moeten zijn als voor iedereen. Nu moeten ze zich vaak aan dezelfde regels houden als de kwetsbare cliënten op het instellingsterrein. Aangepaste adviezen is noodzakelijk


Erwin Harreman 11/5/2020

Er is geen duidelijkheid voor mensen met een psychische/autisme beperking of en wanneer ze weer beperkt naar buiten mogen en reizen, naar werk of dagbesteding. Moet dit onder begeleiding of kan dit alleen. Mijn dochter kan prima alleen reizen en is zich bewust van afstand houden. Werkt in de horeca, maar kan ze wel naar haar werk na 1 juni?


June Meyer 7/5/2020

Ik sluit me aan bij de reactie van Annemiek Schimmelpennink, bezorgde zus/curator


Willie Altorf 7/5/2020

Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Annemiek Schimmelpennink. Je hebt niets gemist want ik ervaar hetzelfde.
Zeer bezorgde vader


Annemiek Schimmelpennink 6/5/2020

Net keek ik met grote belangstelling en hoop naar Rutte mbt zgn excit route. Geen woord over de zorg, bezoekregeling .
Alleen dat in 25 ...lokaties? Een pilot komt ..geen info verder.
Mijn broer is deze week zijn 8e week quarantaine ingegaan met het hele huis van 26 mensen VGZ wonen. Ik snap er niets van ..dit gebrek aan info. Heb ik iets gemist wellicht? Bezorgde zus/mentor