Nieuws over vaccinatie
Ben je op zoek naar de laatste stand van zaken over de vaccinatie tegen het coronavirus in de gehandicaptenzorg? Bekijk dan deze pagina van de VGN met het laatste nieuws over de vaccinatiestrategie.
Lees verder
Prik tegen corona toegankelijk in beeld
In deze praatplaat laten plaatjes zien hoe het vaccineren gaat. Er staat uitleg bij in begrijpelijke taal. Je leest bijvoorbeeld over de uitnodiging voor de prik en van wie je de prik krijgt. De praatplaat Prik tegen corona bestaat uit twee delen. Het eerste deel vertelt op een overzichtelijke manier over het vaccin. Voor begeleiders is er meer informatie in het tweede deel.
Naar de praatplaat
Welke tips komen uit de Coronatafels?
Het coronavirus leidt tot veel vragen en uitdagingen in de gehandicaptenzorg. Aan online Coronatafels in oktober en november 2020 praten begeleiders en ervaringsdeskundigen uit het hele land met elkaar. Over wat goed werkt, waar we tegenaan lopen en wat ons helpt. Wij hebben de belangrijkste items voor jou op een rij gezet, zodat jij er ook iets aan hebt en kunt leren van de ervaringen.
Naar de tips
Met welke aanpak kom jij door de coronatijd?
Heb jij in de afgelopen maanden een creatieve oplossing bedacht? Wij zoeken praktische ideeën, slimme aanpassingen en handige tips uit de coronatijd. Van briljant idee tot een klein handigheidje in je dagelijks werk: jouw oplossing helpt veel andere begeleiders. Zo brengen we de sector een stapje verder!
Deel je tip
Stel je vraag als je in een risicogroep valt
Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.
Stel je vraag
Wegwijzer corona voor begeleiders

Kennisplein Gehandicaptensector maakte samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een wegwijzer over corona met de meest gestelde vragen en betrouwbare bronnen. Snel een afweging maken als begeleider? Gebruik dan deze online wegwijzer.
Ga naar de wegwijzer
Over het coronavirus
Lees de algemene informatie over het coronavirus. Hoe wordt het overgedragen? En wat zijn de risico’s voor iemand met een beperking?
Lees verder
Maatregelen werkvloer
Welke maatregelen zijn er genomen en kun je zelf nemen tijdens je werk? Hier vind je ook informatie en video's over hygiënisch werken.
Lees verder
CoronaMelder helpt mee tegen besmetting
Iedereen in Nederland kan de CoronaMelder gebruiken. Deze app kan helpen om besmetting te voorkomen. In een begrijpelijk filmpje legt Steffie uit hoe de CoronaMelder werkt.
Bekijk de app
Kennisvragen uit de wetenschap
Wetenschappers van alle aangesloten
Academische Werkplaatsen verzamelen samen wetenschappelijke kennis uit binnen- en buitenland. Op deze pagina vind je de kennisvragen die al beantwoord zijn.
Lees meer
Technologische Zorg op afstand
Welke technologische hulpmiddelen gebruik jij op de werkvloer om het contact met je collega's te stroomlijnen? En in het contact met mensen met een beperking? Zorg dat je op de hoogte bent van de digitale mogelijkheden voor sociaal contact op afstand.
Lees verder
Aangepaste activiteiten
Door de coronamaatregelen is het voor cliënten lastiger om zichzelf bezig te houden en om genoeg te bewegen. Gelukkig zijn er veel andere manieren om aan beweging te komen en leuke activiteiten te ondernemen. We zetten tips en initiatieven voor je op een rij.
Ga naar de tips
Omgaan met mentale effecten (cliënten)
Hoe ga jij om met de psychologische effecten van de pandemie op mensen met een verstandelijke beperking? Zij kunnen extra last hebben van stress en bezorgdheid. Vooral als het voor hen lastiger is om te begrijpen wat er aan de hand is of als ze moeite hebben met de plotselinge veranderingen in hun dagelijks leven.
Ga naar tips en tools
Zo blijf je als begeleider mentaal gezond
Je vindt het waarschijnlijk vanzelfsprekend om er nu voor cliënten te zijn, maar om cliënten te kunnen blijven ondersteunen is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf en je collega's zorgt. We verzamelen tips en informatie waarmee je dat kunt blijven doen.
Ga naar de tips en tools
Digitaal op bezoek bij mensen met beperkingen
Hoe zet je digitale middelen in op een zinvolle manier voor sociaal contact van mensen met een beperking als fysiek contact niet kan of mag? In het onderzoeksproject ‘Digitaal op bezoek’ gaat het om deze vraag. We brengen in kaart voor wie digitaal bezoek haalbaar en aantrekkelijk is en op welke manier woonzorglocaties dit digitale bezoek kunnen ondersteunen.
Lees verder
Project in stroomversnelling door corona
Met het project ‘Zin in mijn dag’ wil de Parabool een werkwijze ontwikkelen waarmee bewoners, individueel en op locatie, begeleid worden bij de invulling van hun dag. Persoonlijk begeleider Silvia Koerhuis: ‘Gek genoeg komt door de coronacrisis de uitvoering van dit project juist in een versnelling.’
Lees verder
Deel je kennis via het Kennisplein, zeker nu!
Door drukte is de kans groot dat kennisdeling buiten je eigen organisatie niet bovenaan je to-do-lijst staat. En dat is heel begrijpelijk. Als begeleider ben je onmisbaar als bron voor waardevolle kennis. Daarom hopen we op jullie medewerking voor onderstaand verzoek. Deel je kennis met ons en je collega's.
Lees verder
Praten over coronavirus
Hoe praat je met mensen met een verstandelijke beperking over het coronavirus? Daar zijn inmiddels veel materialen voor ontwikkeld.
Ga naar de materialen
Verhalen uit de praktijk
Wat betekenen de coronamaatregelen voor mensen met een beperking, hun naasten en hun begeleiders? We zetten praktijkverhalen voor je op een rij.
Ga naar de verhalen