Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Basisleergang EMB In-stappen!

Beginnende begeleiders of begeleiders die op een nieuwe werkplek starten kunnen met behulp van de interactieve leergang EMB leren hoe ze het vak 'begeleider' zelfstandig kunnen uitvoeren door middel van interactieve bijeenkomsten.

emb-stappen-leidraad-in-het-vizierDe eerste werkdag op een nieuwe werkplek is een spannende dag; of je nu starter bent of al vele jaren ervaring hebt. Hoe je ontvangen wordt deze eerste dagen is voor een groot deel bepalend voor de vraag of je er met plezier en inzet gaat werken en wilt blijven.

  • Voel je je welkom?
  • Is er tijd en aandacht voor je?
  • Kun jij dit ook hebben voor anderen?
  • Hoe leer je elkaar kennen?

Waaruit bestaat de Basisleergang EMB?

De Basisleergang EMB bestaat uit een interactieve reeks van bijeenkomsten. Deze gaan van start binnen de eerste maanden van iemands werkperiode. In de bijeenkomsten wordt basiskennis gedeeld over mensen met een ernstige meervoudige beperking. Daarbij wordt deze informatie door familieleden en andere begeleiders direct in de context van hun eigen ervaringen geplaatst. De Basisleergang bestaat uit vijf workshops waarin verbinding, reflectie, kennis en ervaringen halen en brengen centraal staat. Er wordt ook aandacht besteed aan het opbouwen van een waardevolle en passende verbinding met de mensen die je tegen gaat komen. De Leergang wordt beschreven in een brochure met bijbehorend overdraagbare draaiboek waarin de workshops uitgewerkt staan. Je kunt er zo in je eigen organisatie mee aan de slag!

Download de brochure

Ervaringen uitwisselen 

Er is zo veel kennis en ervaring beschikbaar in organisaties. Vaak blijft dit “verborgen”. Soms komt informatie in beperkte mate beschikbaar, maar vaak ook delen we onvoldoende of geen kennis met elkaar en blijven we, los van elkaar, zoeken naar antwoorden die mogelijk ergens anders al eens zijn geformuleerd. In de leergang ga je deze informatie samen met collega's onderzoeken. Je wisselt ervaringen uit aan de hand van verhalen, voorbeelden en gesprekken.

Interactieve bijeenkomsten

De bijeenkomsten zijn interactief en worden gegeven door familieleden, bestaande én nieuwe begeleiders. Allemaal vertellen ze hun geleerde lessen en de manier waarop je dit hebt vormgegeven bij jou in de organisatie.


Casus

Het is je eerste werkdag! Je bent nieuwsgierig naar je collega’s, je cliënten en hun netwerk, en je bent nieuwsgierig naar je werkzaamheden. Je hoopt dat het wederzijds zal bevallen. De komende maanden ga je veel horen, uitproberen en leren. De inwerkperiode gaat voorbij en daarna ga je zelfstandig diensten draaien. Je leert verder in de praktijk via je cliënten, hun familieleden en je collega’s. Ook hier heb je de mensen om je heen nog regelmatig nodig om vragen te kunnen stellen en hierop te reflecteren. Je bent vooral bezig met informatie krijgen en opslaan. Toch kom je meer doen dan alleen maar halen en leren; je komt ook iets brengen. Jouw ervaringen, kennis en visie. Je brengt jezelf mee als mens en dat is het mooiste wat je te brengen hebt in dit werk. Hoe kan je het proces van kennisdelen vormgeven als je binnenkomt op een nieuwe werkplek?

Thema's

Thema's
  • Interpersoonlijke relaties
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Sociale inclusie
  • Zelfbepaling 
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid werkboek

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling
Leven en leren doe je met elkaar! Binnen de organisatie Sherpa kan de Basisleergang “In-Stappen!” doorlopen worden door iedereen die nieuw is bij “de doelgroep” EMB. Tijdens bijeenkomsten met familieleden en andere begeleiders onderzoek en bespreek je ervaringen, kennis en perspectieven. Iedereen krijgt de mogelijkheid om over te dragen wat hij/zij belangrijk vindt, ieder op zijn/haar eigen wijze. Het is de wens van Sherpa om iedereen onderdeel te maken van een 'informatief netwerk', zodat mensen met EMB de juiste zorg ontvangen. 


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.