Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Belevingsmiddag EMB

Wat doe je als je naar een activiteit gaat (die je organisatie organiseert) en je merkt dat deze totaal niet aansluit voor jouw cliënt? Amarant heeft een draaiboek gemaakt, waarmee begeleiders 'Belevingsmiddagen' gemakkelijk kunnen organiseren voor mensen met EMB en hun familieleden. 

Het belangrijkste doel van een belevingsmiddag is om mensen met EMB ‘de dag van hun leven’ te bezorgen met een passend aanbod van activiteiten. Amarant wil begeleiders en familieleden op deze manier laten kennismaken met nieuwe mogelijkheden voor activiteiten. Het gaat daarbij om activiteiten binnen de eigen organisatie of activiteiten of materialen die externe bedrijven ontwikkelen, zoals de Snoezelbus of de Tovertafel. 

Draaiboekdraaiboek-amarant-emb-gewoon-bijzonder

Een ‘Belevingsmiddag’ kun je één keer per jaar organiseren. Daarvoor heb je een groep betrokken collega’s nodig die de organisatie en de uitvoering op zich neemt. Om ervoor te zorgen dat de 'Belevingsmiddag’ jaarlijks terugkomt én blijft, heeft Amarant een draaiboek gemaakt. Gebruik dit draaiboek als als startpunt en handleiding om zo te komen tot een belevingsmiddag passend bij jullie cliëntgroep, thema en organisatie. 

Download het draaiboek

Casus

Begeleider Wendy neemt Wim (39 jaar) wekelijks mee naar de activiteitenmiddag bij hun op de locatie. Wim is dol op tekenen weet Wendy. Aankomende woensdag staat er kleien op het programma. Wendy weet (op basis van eerdere ervaringen) dat Wim hevig met zijn hoofd begint te bewegen zodra hij niet kan tekenen. Hoe kan ik een belevingsmiddag op maat organiseren voor Wim?

Thema's

Thema's
  • Emotioneel welbevinden
  • Lichamelijk welbevinden
  • Zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid werkboek

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Bronnen:

Dit kennisproduct is ontwikkeld door Amarant binnen het leernetwerk EMB in het vizier


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.