Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Boek: Floreren

'Floreren' gaat over de manieren waarop je het leven van iemand met een beperking waarde geeft. Dit vormt de sleutel voor een goed leven en kan leiden tot mogelijkheden. In dit boek kun je als begeleider lezen hoe direct betrokkenen het leven van mensen met een ernstige meervoudige beperking betekenis geven. 

floreren-emb-leidraad-gehandicaptensectorSommige mensen met ernstige meervoudige beperkingen en gedragsproblemen wonen in een afgebakend gebied waar je kleinschalig kunt wonen. Dit wordt ook wel een instellingsterrein genoemd. In de maatschappij voelen ze zich onvoldoende thuis, omdat ze te maken hebben met structurele belemmeringen en weinig betrokkenheid.

Wat heeft deze doelgroep nodig om mee te doen in de maatschappij? Tot nu toe is daar nog niet veel onderzoek naar gedaan. In het boek 'Floreren' vertellen direct betrokkenen hoe je het leven van iemand met een ernstige meervoudige beperking meer betekenis kunt geven.

De theorie van Nussbaum – de capability approach – bleek hierbij belangrijk. Nussbaums begrip ‘floreren’ is een voorbeeld in de zorg voor mensen met ernstige beperkingen. Floreren betekent de manier waarop je het leven betekenis geeft. Het gaat niet om het meedoen met anderen in de maatschappij. Het geven van waarde aan het leven van iemand gaat over mogelijkheden. Daar wordt nog onvoldoende naar gekeken.

Het boek is geschikt voor begeleiders, naasten, belangenbehartigers, psychologen, orthopedagogen, artsen, (vak)therapeuten en beleidsmakers. Ook voor buurtbewoners, maatschappelijke organisaties, welzijnswerkers en vrijwilligers is dit boek toegankelijk.

Bestel het boek

Casus

Wat is een goed leven voor Bas? Hij is kwetsbaar door de ernstig verstandelijke beperkingen en de ernstige gedragsproblemen. Hoe kan hij meedoen in de samenleving? Mogelijk is daarbij het begrip meedoen te verruilen voor floreren of het geven van waarde aan iemands leven? 

Thema's

Thema's
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid blog

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen. Bron: Eburon Uitgeverij


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.