Toon zoekbalkToon menu

Ieder mens heeft recht op vrijheid. Iedereen moet zeggenschap hebben over zijn eigen leven, ook mensen die afhankelijk zijn van zorg. Juist vanwege die afhankelijkheid is het voor hen vaak moeilijk voor zichzelf op te komen. Ik vind het belangrijk dat we daarover blijven nadenken.

Veilige zorg

Toen ik in de zorg ging werken, was veilige zorg het hoogste goed. Altijd bedhekken omhoog voordat je de kamer uitging. Maar 100% veiligheid is niet te garanderen en is géén kwaliteit van leven. Door zorgprofessionals ruimte te geven om fouten te maken en afgewogen risico’s te nemen kunnen mensen zich ontwikkelen en groeien.

Weer mens

Ik hield eens een interview met een man van 50 met een verstandelijke beperking. Hij woonde zijn hele leven al in instellingen. Hij vertelde: “Mijn hele leven hebben snotneuzen van soms niet ouder dan 18 jaar mij gezegd wat ik mocht eten en drinken, welke kleren ik aan moest, en hoe laat naar bed. Sinds ik mijn eigen appartement heb lééf ik en ben mens geworden.”

Op dat moment realiseerde ik me dat vrijheidsbeperking in soms ogenschijnlijk kleine dingen zit. Met een enorme impact op de vrijheid van cliënten.

Wapenfeiten van Marjolein

  • Verbetertraject 'Ban de band' waardoor veel cliënten een deel van hun vrijheid terugkrijgen
  • Begeleiding van in company trajecten waar de hele organisatie meegaat met de verandering
  • Bedenker van handige dingen voor de werkvloer, zoals de alternatievenbundel en de geeltjesmeting