Toon zoekbalkToon menu

Joanneke van der Nagel

Psychiater en opleider bij Tactus verslavingszorg, en consulent bij Aveleijn.
 

Dr. Joanneke van der Nagel is gespecialiseerd in onderzoek en zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) met middelenproblematiek. Ze  werkt als psychiater en opleider bij Tactus verslavingszorg, en als consulent bij Aveleijn. Binnen Tactus leidt ze het Centrum Verslaving & Licht Verstandelijke Beperking (LVB), waarbinnen zorg en behandeling, onderzoek, onderwijs en methodiekontwikkeling geïntegreerd worden uitgevoerd. In 2016 promoveerde Joanneke op een proefschrift over de epidemiologie van LVB en verslaving. Daarnaast is ze (co) auteur van een handboek over, en een aantal methodieken voor screening, behandeling en ketenzorg voor mensen met een LVB en verslaving.
 
Joanneke is tevens verbonden aan de vakgroep Human Media Interaction aan de Universiteit Twente. Haar opdracht is om technologische innovaties in de zorg toegankelijk te maken voor de meest kwetsbare doelgroepen. Virtual Reality en vormen van serious gaming en robotica zijn aantrekkelijke tools die een gestigmatiseerde groep over een behandeldrempel heen kunnen helpen.

Leidraad LVB in het vizier 

Samen met Neomi van Duijvenbode, collega’s van Vilans en de VGN ontwikkelde Joanneke de leidraad LVB in het Vizier. In dit interview vertellen Neomi van Duijvenbode en Joanneke van der Nagel over de meerwaarde van de leidraad.