Toon zoekbalkToon menu

Grensoverschrijdend gedrag

Omgaan met agressie

Omgaan met agressieIn het werk met cliënten met een verstandelijke beperking komt helaas ook agressie voor. Hoe maak je duidelijk wel gedrag wel en welk gedrag niet acceptabel is? En hoe ga je om met agressie?

Gelukkig bestaat er veel informatie over het omgaan met agressie en tips over het aangeven van grenzen. Hieronder vind je een selectie. Word je vraag niet beantwoord of mis je informatie? Of heb je een tip? Laat het ons weten via info@kennispleingehandicaptensector.nl.

 


Agressie

 

Hulpmiddelen

Omgaan met agressie

Agressie is altijd een lastig probleem. Maar het is nog lastiger als een cliënt verschillende begeleiders en/ of zorgverleners heeft. Het is belangrijk om allemaal dezelfde informatie te hebben, zodat iedereen weet wat de beste manier is om met een cliënt om te gaan. De toolkit Omgaan met agressie is een van de tools om dit voor elkaar te krijgen.

Agressiekrant

In het dagelijks werk is het belangrijk om een onderscheid te kunnen maken in het soort gedrag van je cliënten. De Agressiekrant werkt met de kleuren groen, oranje en rood om aan te geven of het gedrag gewenst, emotioneel of agressief is. Bij elk soort gedrag staan handige tips en handvatten om in de praktijk toe te passen.

Veilig huisbezoek

Cliënten worden niet alleen in instellingen of op woongroepen begeleid, maar ook steeds meer thuis. De app 'Veilig huisbezoek' helpt om van te voren een goede inschatting te maken van de risico's van een huisbezoek.

Aanpak agressie

Gelukkig zijn steeds meer organisaties bezig met het tegengaan van agressie. Hierdoor worden er steeds meer materialen gemaakt. Vanuit het Kennisplein Gehandicapten Sector verzamelen wij deze tools en materialen voor je.

Grip op Agressie

Het begeleiden van mensen met een LVB en daarbij (ernstig) probleemgedrag vergt veel van zorgprofessionals. Met het behandelprogramma Grip op Agressie van zorgorganisatie Trajectum kunnen cliënten spanning die leidt tot ongewenst gedrag beter herkennen en er beter mee omgaan.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Margreet Ridder 14/2/2022

Complimenten voor de goede tips. Omgaan met agressie in de zorg is een belangrijk onderwerp om aandacht aan te blijven besteden!

Groetjes Anne van de Veen