Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Disability Studies in Nederland

Het interdisciplinaire vakgebied disability studies bestudeert disability (beperking) als complex maatschappelijk verschijnsel. Disability studies gaat ervan uit dat begrippen die gebruikt worden - zoals ‘beperking’, ‘handicap’, ‘disability’ - sociale constructies zijn, waarvan de betekenissen onderhevig zijn aan veranderingen in tijd, plaats en context.

Disability Studies cartoon In dit onderzoeks- en onderwijsveld wordt gekeken hoe disability betekenis krijgt en vertegenwoordigd wordt in de maatschappij en hoe veranderingen daarin teweeg gebracht (kunnen) worden. Disability studies erkent beperkingen als gewoon onderdeel van het menselijk leven in al zijn diversiteit.

Cartoon: René Krewinkel

Wat is disability studies?

Disability studies is gericht op de emancipatie van mensen met beperkingen. Mensen met uiteenlopende beperkingen zijn dan ook vanzelfsprekend betrokken in alle mogelijke rollen. Disability studies heeft tot doel bij te dragen aan een inclusieve samenleving en het daarbij behorende beleid. Het gaat hier om alle levensterreinen, zoals vrije tijd, wonen, scholing, werk en gezondheid.

Jacqueline Kool en Sofie Sergeant bespreken in deze video waar het schuurt in de samenleving op het gebied van disability:

https://www.youtube.com/watch?v=VCAMm-uO5Bs

Meer video's vind je op het Youtube-kanaal van Disability Studies in Nederland

Presentatie disability studies

Disability studies presentatieOm te laten zien waar disability studies om draait creëerde Disability Studies in Nederland een Engelstalige presentatie (pdf) met focus op 'Disability Studies'. Over het wie, wat, waarom en hoe van Disability Studies.

Disability studies onderzoek

Speerpunten voor de komende jaren zijn Family Quality of Life, arbeidsparticipatie, inclusie, stigma(bestrijding) en participatieve onderzoeksmethoden.

Lezen over het onderzoek

Boek Disability Studies in de Lage Landen

Disability Studies in de Lage LandenDisability Studies in de Lage Landen’ is een studieboek waar meer dan 40 Nederlandse en Vlaamse auteurs aan meewerkten. Vanuit diverse disciplines en invalshoeken worden projecten en onderzoeken uit het vakgebied Disability Studies beschreven en geanalyseerd.

'Nooit geweten, nooit zo gemeten'

Uitgave 'Nooit geweten, nooit zo gemeten' (pdf) brengt 7 opmerkelijke studies onder je Uitgave nooit geweten over onderzoekaandacht. Het gaat om studies die bedoeld zijn om meer te weten te komen over het leven met een beperking in onze samenleving. Juist door de manier van onderzoek doen, weten we nu dingen die we anders niet zouden beseffen. Ervaar wat de studies opleveren – en waaraan dat is toe te schrijven.

De 7 onderzoeken en deze uitgave zijn een gezamenlijk initiatief van ZonMw en Disability Studies in Nederland.

Meer weten over disability studies?

Ga naar de website van Disability Studies in Nederland (DSiN).
 

De Seqouia


Disability Studies seqouia
De boom is van de hand van Saar De Buysere.

Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. De cartoons maken deel uit van de DSiN cartoonserie ‘Mixed Forest’

Disability studies kreeg de seqouia. De sequoia is gekozen als 'oerboom' omdat hij iets onwrikbaar maar toch elegants heeft. Oud en rijzig, maar toch soepel beweeglijk in de wind. Stevig en beïnvloedbaar.  

In samenwerking met
Disability Studies logo

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.