Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Informatiefilmpje Drugdancer

Het filmpje ‘Drugdancer’ laat jongeren met een LVB de effecten van verschillende middelen op lichaam en geest zien. Het filmpje is ook waardevol ter ondersteuning voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

drugdancer-leidraad-lvb-middelengebruik-gewoon-bijzonder‘Drugdancer’ is een informatiefilmpje om als begeleider of behandelaar in gesprek te gaan met jongere met een LVB over de effecten van middelengebruik. ‘Drugdancer’ laat zien wat het gebruik van alcohol, cocaïne, cannabis, xtc, paddo’s en speed met je kan doen, zowel lichamelijk als geestelijk en gedragsmatig. Op deze manier biedt het op een laagdrempelige manier informatie over de effecten en gezondheidsrisico’s van deze middelen.

Maak zelf een aantal keuzes 

In het filmpje maak je zelf een aantal keuzes:

  • Kies welke drug je de persoon op de film wilt geven
  • Kies de hoeveelheid

Waardevol voor mensen met NAHBij elke keuze laat een dansende vrouw zien wat de uitwerking is van drugs op haar gedrag. In het menu wordt informatie gegeven over de effecten van het middel op onder meer hart, hersenen, maag en lever en worden er aandachtspunten en maatregelen genoemd voor veiligheid. Het filmpje kun je hier spelen.

Bekijk ook de app van alcohol naar xtc

Waardevol voor mensen met NAH

Mensen met NAH kunnen veel moeite hebben met plannen en controleren, of hun impulsen te beheersen. Mede hierdoor is het tegengaan van verslaving nog moeilijker dan bij mensen zonder NAH. Het filmpje Drugsdancer is ook geschikt om aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel te laten zien en met hen over door te praten. Ga naar de leidraad NAH in het vizier

Casus over LVB en middelengebruik


De beste vriend van Sven gebruikt wel eens XTC, bijvoorbeeld op een feestje. Hij vertelt zijn beste vriend, Kevin, dat hij het ook wel eens zou willen proberen. Kevin zegt: “Cool! Ik weet zeker dat je dit leuk vindt!” Een begeleider hoort hun gesprek en deelt het direct binnen het eigen team. De mentor neemt contact op met verslavingshulp. Wat kun je als begeleider doen om Kevin en Sven alert te maken op de gezondheidsrisico’s van hun middelengebruik?​

Casus over cliënt met NAH

Op de woonlocatie begeleidt je verschillende mensen die naast NAH ook middelen gebruiken. Zo drinkt Marieke regelmatig te veel alcohol, gaat Roy vaak naar de coffeeshop om jointjes te halen en ruik je de wietgeur uit in het appartement van Joyce. Je weet dat middelen gebruik de hersenen aan kan tasten en ook dat NAH en het gebruik van verslavende middelen geen goede combinatie is. Maar hoe werkt die middelen nu precies en kun je ook mensen met NAH ook laten zien wat verslavende middelen kunnen doen in je hersenen? 


Fase van verslaving

Fase
  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis
​ Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Ervaringskennis. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

Drugdancer is gemaakt door Nemo, in opdracht van het Trimbos-instituut. Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar middelengebruik en adviseert bij ontwikkeling van hulpmiddelen om verslavingen te voorkomen.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad LVB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.