Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Praktijkverhaal over de wens van Ellis

Vroeger was Ellis erg verlegen. Maar dat is helemaal veranderd. Dankzij haar werk bij LFB. Nu vertelt ze moeiteloos haar verhaal.


Op het podium zit Ellis, met haar rug naar de zaal. Ze vertelt dat ze vroeger heel verlegen was. Dat ze het moeilijk vond om aansluiting te vinden. En dat ze er zo graag bij wilde horen. De mensen in de zaal luisteren ademloos. Dan staat Ellis op en draait zich om naar het publiek. ‘Gelukkig kwam LFB op mijn pad. LFB komt op voor mensen met een beperking. Daar vond ik mijn stem. Nu kan ik andere mensen met een beperking ook een stem geven.’ Ellis krijgt een groot applaus. Een indrukwekkende opening van het congres ‘Samen Sterk voor Kwaliteit’, dat op 8 december 2017 plaatsvond.

Directiesecretaresse

Ellis (32) heeft PDD-NOS en een licht verstandelijke beperking. Moeder Elly Jongerius: ‘Ellis is ons eerste kind, dus we merkten niets aan haar. Pas toen de kleuterjuf zei dat Ellis anders was, hebben we haar laten testen. Daaruit bleek dat ze autisme heeft. Ze is toen naar het speciaal onderwijs gegaan.’ Rond haar 23e verhuisde Ellis naar een woonvoorziening voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Eerst woonde ze bij Kasteel Woerden en daarna bij Reinaerde in Vleuterweide.

Ellis: ‘Ik was in die tijd heel onzeker. Het werk op de sociale werkplaats vond ik niet leuk. Maar ik had het gevoel dat niemand naar mij luisterde. Ik trok me steeds meer terug en werd somber. En toen regelde mijn jobcoach Jolanda een gesprek bij LFB.’ Elly vult aan: ‘Ik weet nog heel goed dat ze terugkwam van dat gesprek. Ellis had een glimlach voor oor tot oor. Ze vertelde trots dat ze directiesecretaresse bij LFB werd. Ik was zo blij voor haar.’

Beter luisteren

Ineke Wolters is Coördinator Scholing en Training bij LFB en werkt al bijna tien jaar met Ellis samen: ‘Voordat Ellis ervaringsdeskundige werd, werkte ze op de administratie van LFB. Maar eigenlijk zat ze daar niet op haar plek. Daarom is ze bij ons gekomen. Gelukkig maar, want we zijn heel blij met Ellis. We zijn echt collega’s. Ellis leert van mij, maar ik leer net zo goed van haar.’ Elly: ‘Dit werk pas perfect bij haar. Ze is helemaal opgebloeid. Waren er maar meer van dit soort organisaties. Er zijn zoveel jongeren zoals Ellis die deze kans niet krijgen.’
Ellis en haar begeleider Ineke

Ellis’ wens is dat er beter wordt geluisterd naar mensen met een beperking. ‘Daar maak ik me sterk voor. Het is niet altijd makkelijk geweest, maar ik heb al veel bereikt. Ik heb een contract voor 32 uur per week bij LFB. En ik woon sinds anderhalf jaar in mijn eigen huurhuisje’ , zegt ze trots. Elly: ‘Ellis moet nu veel zelf plannen en regelen. Dat is soms lastig. Maar gelukkig wonen we op tien minuten rijden, dus we zijn zo bij haar. Als je me dit allemaal tien jaar geleden had verteld, had ik je voor gek verklaard. Ons zorgenkindje is een hele zorg minder.’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jolanda Douma 25/6/2019

Beste T. Huisman,

Een LVB wordt vooral bepaald met een IQ-test (intelligentietest). Die kunnen al vanaf vrij jonge leeftijd bij kinderen worden afgenomen. Dus al op jonge leeftijd kan iets worden gezegd over of kinderen wat achterlopen (op de gemiddelde kinderen) of niet.
Daarnaast moet er nog naar de adaptieve vaardigheden worden gekeken. Dan gaat het over hoe goed je bijvoorbeeld dingen begrijpt (taal) of kunt rekenen, maar ook of je met andere mensen goed om kunt gaan, en of je zelfstandig eten kunt maken, een huishouden kunt voeren, maar ook omgaan een computer of telefoon.
Als op die testen lager dan gemiddeld wordt gescoord, kan iemand op het niveau van een LVB functioneren of uitkomen op die tests.
Maar het is daarna belangrijk om na te gaan waarom dat zo is. Kan een kind zich bijvoorbeeld niet goed concentreren en loopt hij/zij daarom achter, of kan iemand maar moeilijk instructies op school verwerken.
Een lager dan gemiddelde score moet dus zeker niet gezien worden als iets wat altijd zo zal blijven. Er kunnen redenen zijn waarom iemand lager scoort en daar kan dus mogelijk wel iets aan te verbeteren zijn.
Daarover staat meer geschreven in dit document (gratis te downloaden):
https://www.kenniscentrumlvb.nl/product/handreiking-voor-het-werken-met-kinderen-met-lvb-in-het-basisonderwijs-en-thuis-2/

Meer informatie over wat een LVB is, en hoe dat bepaald wordt, kun je onder andere hier lezen (beide bestanden zijn gratis te downloaden):
https://www.kenniscentrumlvb.nl/product/handreiking-vroegsignalering-van-een-lvb-2017/
en hier
https://www.kenniscentrumlvb.nl/product/publicatie-jeugdigen-en-jongvolwassenen-met-een-licht-verstandelijke-beperking/

Ook wordt wel vaker gezien dat mensen met een LVB makkelijk of eerder andere mensen vertrouwen en minder kritisch zijn. Dan kan het inderdaad zo zijn dat er misbruik van wordt gemaakt. Maar dit geldt zeker niet voor alle mensen met een LVB. Want de verschillen tussen deze mensen zijn groot.
Dat ouders belangrijk zijn als steunfiguur, maar ook om kinderen verder te helpen en te stimuleren dingen te leren en te gaan doen, is zeker waar.

Hartelijke groet,

Jolanda


T.Huisman 30/5/2019

Hoe is te bewijzen dat je L.V.B. er bent? Zijn het cognitieve vaardigheden die je moet kennen op een zekere leeftijd/ Ik denk ook dat ouders van belang zijn om er aandacht aan te besteden. Heb wel eens van cognitieve verwaarlozing gehoord waardoor men misbruik maakt van goedheid en misbruik maakt van vertrouwen waardoor men je voor het karretje kan spannen zoals een onverzekerde auto op je naam zetten en zo en mensen die er misbruik van maken en je pakjes willen aansmeren waar iets achter zit. Voor zich zelf opkomen is van belang en assertiviteit en weerbaarheid. . Ouders als bondgenoot. Dat je ergens op kunt terug vallen en niet alleen staat.