Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Leekerweide maakt verantwoord middelengebruik leuk

Organisatie Leekerweide heeft zich de afgelopen jaren beziggehouden met het onderwerp Middelengebruik en Verslavende gewoonten. Dit resulteerde in het Pakket Middelengebruik. Onderdeel van het pakket is de ‘Koffershop’. Drie koffers voor toepassing bij verschillende niveaus en manieren van middelengebruik.

Deskundigenteam middelengebruik Leekerweide
Even voorstellen: deskundigenteam Middelengebruik van Leekerweide

Bezoek aan een cliënt.

“Ik stap binnen bij Client A.; een 30-jarige licht verstandelijk beperkte man met een alcohol-, wiet- en cocaïneverslaving. In mijn tas heb ik alle benodigdheden voor het gesprek bij de hand; mijn vrolijk gekleurde stickers, mijn beloningspresentje en pen en papier. Deze blijken hard nodig want A. heeft al een week geen cocaïne gebruikt! Al grijnzend plakken we samen de stickers op zijn sticker-schema en bespreken we uitvoerig hoe A. dit enorme doel behaald heeft. We noteren welke tips de komende dagen ook kunnen helpen en nemen tevreden en blij afscheid."

"En de alcohol dan? En de wiet? Het gebruik hiervan is stabiel gebleven; en stabiliteit is bij deze middelen momenteel een hoofddoel. Op deze manier is het werken aan zijn verslaving overzichtelijk en haalbaar; we gaan van de ene succeservaring naar de andere. En wij? Wij zijn trots op A. en zijn in staat om op een prettige manier het onderwerp te bespreken. Alleen zijn de stickers bijna op; gauw nieuwe halen voor mijn volgende afspraak!”

Wat levert het Pakket Middelengebruik op?

Theater over middelengebruik

Het werken aan middelengebruik binnen Leekerweide leverde op dat kennis en vaardigheden van medewerkers op het gebied van middelengebruik is verbreed en dat zij op een professionele manier te werk gaan. Cliënten voelen zich serieus genomen en geven aan dat het taboe van het onderwerp weg is en medewerkers prettige gesprekken voeren. Met gebruikmaking van spannende dvd’s, voorlichtingsavonden waar prijsjes te winnen zijn en bijvoorbeeld de interactieve theater-middag geven cliënten aan dat Leekerweide nuttig én leuk bezig is.

Voor meer informatie over het Pakket Middelengebruik kun je contact opnemen met Leekerweide via ruthmarkvoort@burotov.nl.

Lees meer over middelengebruik

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.