Binnen het thema 'nachtzorg' vind je antwoord op deze vragen met behulp van tools, video's en verhalen over de nachtzorg. De boodschap is simpel: gehandicaptenzorg is er niet alleen overdag, ook in de nacht wordt er hard gewerkt.
Video met tips voor helden in de nacht
https://www.youtube.com/watch?v=H3CdEw9yHpM
Meer weten? Lees de terugblik op de online kennissessie in januari en het symposium wakkere Held in de nacht in februari 2020.
Kennis verzamelen
Voordat je met goede nachtzorg aan de slag kunt gaan, moet onderzoek in kaart brengen hoe het gesteld is met nachtzorg in de gehandicaptensector. De VGN verzamelde kennis, ervaringen en good practices middels:
Onderzoek naar de gevolgen van het organiseren van het nachtzorgteam
In hoeverre sluit de vormgeving van nachtzorg aan bij de verschillende behoeften van zowel mensen met een beperking als medewerkers van Amerpoort? Onderzoek van studenten van de Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening van de Hogeschool Utrecht richt zich op de nachtzorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij de organisatie Amerpoort. In dit onderzoek, waarvoor ook andere organisaties zijn bevraagd, wordt beschreven in hoeverre de huidige vormgeving van de nachtzorg aansluit bij de verschillende behoeften van zowel cliënten als medewerkers van Amerpoort. Onderzoek richt zich in het bijzonder op de mogelijkheden tot het kiezen van een doelgroep voor medewerkers, zodat mensen met een beperking daarmee de best mogelijke zorg kunnen krijgen. Dit onderzoek beschrijft dat gerichte kennis en werkwijze aan de hand van doelgroepen gewenst is. Wel is het belangrijk dat doelgroepen in staat zijn om te blijven werken. Het onderzoek doet verschillende aanbevelingen en deze zijn ook interessant voor andere organisaties.
Bekijk twee belangrijke onderzoeksresultaten:
Leernetwerk nachtzorg

In het leernetwerk Nachtzorg:
goede persoonsgerichte zorg en begeleiding in de nacht deelden medewerkers vele tips en verhalen. Lessen en ervaringen worden gedeeld met deelnemers van
Begeleiding à la carte en
Innovatie-impuls (
Programma Volwaardig Leven).