Toon zoekbalkToon menu

Nachtzorg

Hoe is de inzet van medewerkers in de nacht geregeld? Met welke technieken werken zij? Praten bewoners en familieleden mee over de inzet van domotica? Hoe sluit de zorg overdag aan bij de zorg in de nacht?

Binnen het thema 'nachtzorg' vind je antwoord op deze vragen met behulp van tools, video's en verhalen over de nachtzorg. De boodschap is simpel: gehandicaptenzorg is er niet alleen overdag, ook in de nacht wordt er hard gewerkt.

Video met tips voor helden in de nacht

https://www.youtube.com/watch?v=H3CdEw9yHpM

Meer weten? Lees de terugblik op de online kennissessie in januari en het symposium wakkere Held in de nacht in februari 2020.

Kennis verzamelen

Voordat je met goede nachtzorg aan de slag kunt gaan, moet onderzoek in kaart brengen hoe het gesteld is met nachtzorg in de gehandicaptensector. De VGN verzamelde kennis, ervaringen en good practices middels:

Onderzoek naar de gevolgen van het organiseren van het nachtzorgteam

In hoeverre sluit de vormgeving van nachtzorg aan bij de verschillende behoeften van zowel mensen met een beperking als medewerkers van Amerpoort? Onderzoek van studenten van de Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening van de Hogeschool Utrecht richt zich op de nachtzorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij de organisatie Amerpoort. In dit onderzoek, waarvoor ook andere organisaties zijn bevraagd, wordt beschreven in hoeverre de huidige vormgeving van de nachtzorg aansluit bij de verschillende behoeften van zowel cliënten als medewerkers van Amerpoort. Onderzoek richt zich in het bijzonder op de mogelijkheden tot het kiezen van een doelgroep voor medewerkers, zodat mensen met een beperking daarmee de best mogelijke zorg kunnen krijgen. Dit onderzoek beschrijft dat gerichte kennis en werkwijze aan de hand van doelgroepen gewenst is. Wel is het belangrijk dat doelgroepen in staat zijn om te blijven werken. Het onderzoek doet verschillende aanbevelingen en deze zijn ook interessant voor andere organisaties.

Bekijk twee belangrijke onderzoeksresultaten:

Leernetwerk nachtzorg

nachtzorg-gehandicaptenzorgIn het leernetwerk Nachtzorg: goede persoonsgerichte zorg en begeleiding in de nacht deelden medewerkers vele tips en verhalen. Lessen en ervaringen worden gedeeld met deelnemers van Begeleiding à la carte en  Innovatie-impuls (Programma Volwaardig Leven).

Nachtzorg bij...

Hoe gaat de zorg in de nacht bij verschillende zorgorganisaties?
Lees de verhalen

CCE video nachtrust

Annelies Smits deelt in dit filmpje het belang van slaap voor mensen met een verstandelijke beperking.
Bekijk de video

Gezondheids-risico’s

Werken in de nacht brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Hoe kun je daar zo goed mogelijk mee omgaan? We zetten een paar tips voor je op een rij.
Bekijk de tips

Video Hugo de Jonge

De bewindspersonen van VWS geven aan zorgmedewerkers die werken in de nacht extra aandacht. Zo zette Hugo de Jonge 's nachts een medewerker van een gehandicaptenzorginstelling in het zonnetje!
Bekijk de video

Inzicht in 24-uurs zorg

Hoe krijg je inzicht in de 24-uurs zorg van een cliënt? Samenwerking is het sleutelwoord. Heldere communicatie tussen medewerkers, cliënten en familieleden. De oefening '24 uur uit het leven van…' biedt houvast.
Lees verder op vilans.nl

Tools nachtzorg

Er zijn veel tools die je kunnen ondersteunen bij goede nachtzorg.
Bekijk een aantal tools

Domotica: zorg op afstand

Mensen met een beperking zijn langer zelfredzaam met behulp van domotica (sensoren en computertechnologie). In hoeverre is domotica een aanvulling op de communicatie tussen hulpverlener en cliënt?
Lees meer op Zorg voor Beter

Whitepaper zorgdomotica

Domotica vermindert de werkdruk van nachtzorgmedewerkers. Cliënten ervaren meer privacy en de veiligheid wordt vergroot. Welke voor- en nadelen biedt zorgdomotica voor de nachtzorg?
Ga naar de whitepaper

Interview Frank Bluiminck (VGN)

'Sinds de uitzending van Nieuwsuur bezoek ik organisaties ook 's nachts.'
Lees het interview

Kempenhaeghe

Kempenhaeghe is een expertisecentrum voor Slaapgeneeskunde. Meer weten over een goede nachtrust?
Lees meer over Kempenhaeghe

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

henny heger 2/1/2022

Ik kan op de Vilanssite niet de aangegeven oefening "24 uur uit het leven van.." vinden.