Toon zoekbalkToon menu

Niet-aangeboren hersenletsel

Boek ‘ik hou nog steeds van appeltaart’ - NAH bij jeugd

Suzanne de Roos en Diana Moonen - de Zwaan schreven ‘ik hou nog steeds van appeltaart’, over de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel bij kinderen en jongeren. Een handboek voor ouders, hulpverleners en onderwijsprofessionals.

Diana en Suzanne schreven 'ik hou nog steeds van appeltaart' over NAH bij jeugd

Suzanne en Diana maken elke dag mee welke veranderingen NAH brengt in het leven van een kind of jongere, zijn gezin en het onderwijs. Suzanne is orthopedagoog en onderwijskundige en werkt als NAH-specialist en ambulant begeleider binnen het cluster-3 onderwijs in Den Haag. Vanuit haar eigen praktijk biedt zij daarnaast langdurige NAH begeleiding voor leerlingen op het PO en VO en thuis in het gezin.

Diana Moonen - de Zwaan, begeleidt als coach, Mindfullness- en Rots en Watertrainer ouders, kinderen en jongeren bij het vinden van balans tussen kracht en kwetsbaarheid. Haar dochter liep door een ziekte niet-aangeboren hersenletsel op.

Samenwerking boek NAH

Boek 'ik hou nog steeds van appeltaart' over niet-aangeboren hersenletsel bij jeugdDat Diana en Suzanne elkaar vonden in een samenwerking die leidde naar publicatie van dit boek is niet vreemd. Beiden zijn gedreven en gepassioneerd bezig met het verbeteren van de (langdurige) nazorg voor kinderen met NAH. Nazorg die in de praktijk vooral moet worden gerealiseerd door degenen die dicht om het kind heen staan: de ouders, het gezin, de school. Voor hen kan het proces van revalidatie, weer naar school gaan, de balans terugvinden in je gezin, het bewaken van je eigen energie, veel, moeilijk en beangstigend zijn.

‘Ik hou nog steeds van appeltaart’ gaat over dit proces en ondersteunt met vele praktische tips (verkregen vanuit ervaring in de praktijk met ‘wat wél werkt’) en ervaringsverhalen: van het eerste moment dat je van de arts hoort dat je kind of puber niet-aangeboren hersenletsel heeft, tot het moment dat je je realiseert dat dit is hoe jullie leven nu een nieuwe vorm heeft gevonden. En; hoe gaat het nu met jullie?

Proces op school

Het boek is ook bedoeld voor school, want ook de school doorloopt een proces: van de verwarring dat het kind niet meer goed presteert op een rekentaak waar het vroeger heel goed in was, tot de vreugde dat er, met hulp, een aangepaste leerlijn aan het kind aangeboden kan worden waardoor het toch in staat is met de klas mee te komen. Of de gerusstelling dat er na een periode van zorgvuldig onderzoek voor het kind een andere geschikte vorm van onderwijs is gevonden.

Ik hou nog steeds van appeltaart is (o.a.) te bestellen via Uitgeverij Pica.

Lees meer over NAH en jeugd

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.