Toon zoekbalkToon menu

200.000 euro voor studies naar hersentumoren 23/11/2015

Onderzoekers van het Hersentumorencentrum van het Erasmus MC hebben 2 beurzen ontvangen van in totaal bijna 200.000 euro.

hersenen

Onderzoek naar therapieën voor IDH1-mutant-gliomen

Stichting STOPHersentumoren.nl heeft het bedrag toegekend. Prof. Sieger Leenstra, dr. Martine Lamfers en dr. Pim French krijgen € 106.500 voor onderzoek naar effectieve therapieën voor IDH1-mutant-gliomen. 'Dit is een subtype hersentumor. Tot voor kort konden we dit type niet kweken. Nu is het gelukt. Dat betekent dat we het kunnen gebruiken voor onderzoek, en nieuwe medicijnen kunnen testen', aldus onderzoeker Lamfers.

T-cel immunotherapie

Pim French is ook betrokken bij een ander onderzoek. Samen met dr. Reno Debets ontvangt hij € 90.000 voor een studie naar T-cel immunotherapie. French: 'Het blijkt dat tumoren met een specifieke mutatie herkend worden door het afweersysteem. Wij willen het immuunsysteem zodanig activeren, dat deze de tumor herkent en aanvalt.' Het doel van deze studie is om de behandeling te verbeteren van patiënten met een glioom.

Stichting STOPhersentumoren

De Stichting STOPhersentumoren.nl is opgericht door Klaske Hofstee en haar man Nico Faaij. Bij hem werd in 2007 een hersentumor gevonden. Ze ontdekten dat er niet veel onderzoek naar hersentumoren werd gedaan en richtten een eigen stichting op. Lamfers: 'Sindsdien is er landelijk een toename in het aantal studies in ons vakgebied. Doordat deze tumoren relatief zeldzaam zijn, is het moeilijk aan subsidies van grote geldschieters te komen.'

Bron: Erasmus MC