Toon zoekbalkToon menu

Speciale sporttas brengt cliënten Philadelphia in beweging 04/03/2016

7800 cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking ontvangen van zorgorganisatie Philadelphia een speciale sporttas Overgewicht is onder mensen met een beperking een groot probleem. Met deze tas kunnen begeleiders op eenvoudige wijze bewegingsactiviteiten aanbieden, zo meldt de website Klik.

 

bewegenBeweegtas

De komende weken zullen 500 locaties van zorgorganisatie Philadelphia een beweegtas ontvangen. Dit is mede mogelijk gemaakt dankzij de inspanningen van stichting Vrienden van Philadelphia en de Johan Cruyff Foundation. Op de niet toevallige datum 14 maart wordt de laatste beweegtas feestelijk overhandigd aan bewoners van locatie Vierhouten. (het rugnummer van Cruyff was 14).

Meer kracht en kwaliteit van leven

Meer dan 80% van de mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking is inactief, blijkt uit onderzoek. Zij bewegen zo weinig dat hun gezondheid bedreigd wordt. Regelmatig bewegen heeft een gunstige uitwerking op chronische klachten en werkt als een natuurlijk medicijn dat het immuunsysteem versterkt en het lichaam weerbaarder maakt. Bewegen geeft meer kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, balans en alertheid. Het verlaagt de kans op depressie en verhoogt daarmee de kwaliteit van leven.

De beweegtas is een eenvoudig hulpmiddel om mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking te stimuleren om meer te bewegen. Door de tas te gebruiken ontdekken cliënten hun mogelijkheden, leren ze hun grenzen kennen en leren ze nieuwe vaardigheden, zowel in fysieke als sociale zin.

Philadelphia stimuleert cliënten om zoveel mogelijk te bewegen. Bijvoorbeeld door mee te helpen met klusjes zoals tafeldekken, schoonmaken of tuinieren. Het thema bewegen is gekoppeld aan een landelijke zorgcampagne om inactiviteit tegen te gaan. Een eerste pilot met de beweegtas gaf veelbelovende resultaten. In samenwerking met het expertisecentrum NIJHA in Lochem wil Philadelphia de beweegtas verder ontwikkelen, zodat deze in de toekomst ook op andere plekken in de zorg bruikbaar is.

Bron en tekst: Klik

Meer over bewegen