Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Welke beschermingsmaterialen moet ik gebruiken? 23/03/2020

Ook begeleiders hebben vragen over het gebruik van beschermingsmiddelen indien er sprake is van het coronavirus. Sinds 20 maart geldt er bij hoesten en niezen een aangepast advies, wegens het tekort aan mondneusmaskers.

Vul de poll in Draag jij een mondneusmasker op de werkvloer?
 
11
 
255
Aantal stemmen: 266

Aangepast advies bij hoesten en niezen 

Sinds 20 maart geldt er een aangepast advies: indien er sprake is van een hoestende of niezende patiënt of een hoestende of niezende zorgmedewerker moet er een kort stappenplan doorlopen worden om te bepalen of het gebruik van een mondneusmasker noodzakelijk is. Dit geldt voor de gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, thuiszorg en huisartsenzorg.

Vragen thuiszorg en isolatie


Wat moet ik doen als ik een cliënt ga verzorgen die COVID-19 heeft?

Pas de normale hygiëneregels toe, en draag daarbij persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is belangrijk om deze op de juiste momenten en op de juiste manier aan en uit te trekken.


Welke persoonlijke beschermingsmiddelen heb ik nodig?

Draag een schort met lange mouwen, wegwerphandschoenen en een FFP1-masker. Ook bij het verlenen van directe zorg, dus langdurig (>15min) in nauw (<2m) contact, beschermt het dragen van deze beschermingsmiddelen. Vermijd direct contact met lichaamsvloeistoffen. Als een verpleegkundige ook handelingen uitvoert waarbij mogelijk veel en kleinere druppeltjes vrijkomen (=aerosolen) zoals bij uitzuigen van een trachea canule of andere handelingen rondom een trachea-canule of een cliënt die worden beademend, dan dient een FFP2-masker te worden gedragen.


Wanneer trek ik de persoonlijke beschermingsmiddelen aan?

Meteen bij binnenkomst en voor contact met de cliënt. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft praktische informatie over het aan- en uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen:

Bekijk deze instructievideo voor de juiste volgorde:

Let op! In dit filmpje wordt de beschermende bril niet getoond, ook deze is cruciaal!

https://www.youtube.com/watch?v=C-UsVQOIRQk


Waar moet ik op letten bij het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen?

Bij het aantrekken: eerst het schort, dan het mondneusmasker en daarna de handschoenen, waarbij de handschoen over de manchet gaat van de mouw. Voor een goede bescherming door een ademhalingsbeschermingsmasker is het belangrijk dat deze goed aansluit op het gezicht van de drager. Als deze niet goed aansluit, is er risico op het inademen van besmette lucht via de lekken. Wie een aansluitend ademhalingsmasker draagt, moet glad geschoren zijn ter hoogte van de randen van het masker. Zorg dat de neusklem goed aansluit op de neus. Ieder masker heeft deze klem, een metalen beugeltje wat goed moet worden aangedrukt op de neus. Bij het uittrekken: verwijder eerst de handschoenen, pas dan handhygiëne toe, trek het schort uit, verwijder het mondneusmasker en pas wederom handhygiëne toe.  
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

A. Louwes 31/3/2020

Wat maakt dat een spatbril niet als PBM staat genoemd terwijl de RIVM richtlijn deze wel noemt?