Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Hoe staat het met de EMB Hi Sense app? 03/09/2014

Begin 2014 won Paula Sterkenburg een bedrag van € 25.000  van het Fonds NutsOhra. Het  thema was ‘Vergroten van eigen invloed en regie voor en door mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB)’.

Begin 2014 won Paula Sterkenburg een bedrag van € 25.000  van het Fonds NutsOhra. Het  thema was ‘Vergroten van eigen invloed en regie voor en door mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB)’. Met dit bedrag kon zij de EMB Hi Sense app verder ontwikkelen.

Hoe is het gegaan met de ontwikkeling van de EMB Hi Sense app en welke voordelen biedt de app aan begeleiders?

We vroegen het Paula en haar collega’s.

Paula’s winnende voorstel bestond uit het maken van een website en app waarmee ouders of begeleiders de signalen van mensen met ernstig meervoudige beperkingen beter kunnen aanvoelen en hierop kunnen reageren. Als zij minder stress ervaren, kunnen zij beter aangeven wat hun wensen zijn. Op die manier is er meer mogelijkheid voor ontwikkeling. Zo hebben zij meer te zeggen over hun eigen leven.

Hoe is het idee voor de EMB Hi Sense app ontstaan?

"Vanuit mijn werk als universitair docent aan de VU weet ik dat mensen op verschillende manieren leren. Sommige mensen leren door gebruik te maken van de theoretische kennis en anderen leren door te doen en te ervaren. Omdat ik zowel op de VU als bij Bartiméus werk, onderzoek ik altijd de mogelijkheden om theoretische kennis naar de praktijk te vertalen."

Welke voordelen biedt het aan begeleiders en ouders?

"Meer inzicht in de signalen die een cliënt/kind geeft, verdiept het contact dat je met hem of haar hebt. Dat maakt dat je de ander eerder begrijpt, beter in kunt spelen op de behoeften en kunt ingaan op wat de ander aangeeft. Dit geeft voldoening en verdiept de relatie."

Welk effect heeft de app op hoe begeleiders aanvoelen of reageren?

Dat zij meer oog krijgen voor de kleine signalen van de cliënt, weten waar ze naar kunnen kijken en tips krijgen om hierop in te spelen. De praktische voorbeelden zijn gericht op de dagelijkse praktijk en goed voorstelbaar. Hierdoor is het voor begeleiders makkelijker om een link te leggen naar wat zij zelf doen. Zo kunnen zij als het nodig is dingen anders gaan doen.

Hoeveel tijd kost het begeleiders in de praktijk om met deze app aan de slag te gaan?

Het zijn 3 delen van 40 vragen. Elke dag beantwoord je 4 vragen en dit kost ongeveer 5 minuten per dag. Soms iets meer als je iets na wilt lezen. De app biedt begeleiders verdieping in hun werk op een snelle manier.

In welke fase is de ontwikkeling van de app nu?

Tijdens de testfase is de app getest bij een aantal stagiaires van Bartiméus. Daarna is de app getest door begeleiders in de praktijk. Momenteel kunnen alle volwassenen die betrokken zijn bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen zich hier registreren en daarna de app gebruiken.  

 

De app is inmiddels klaar! Je kunt hem vinden via deze link.

Meer informatie over de EMB-app

>> Lees meer over de app en de werkplaats 'Eigen invloed en regie voor en door EMB'ers vergroten'.

>> Lees meer over de Hi Sense EMB-app in de praktijk getest.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.