Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Epilepsiemelder herkent ernstige nachtelijke aanvallen 06/11/2018

Een hightech armband ontdekt 85% van alle ernstige nachtelijke epilepsieaanvallen. Daarmee denken de onderzoekers dat het aantal onverwachte nachtelijke sterfgevallen bij epilepsiepatiënten kan afnemen.

epilepsie-epilepsiemelder-gehandicaptenzorgDe hightech armband is ontwikkeld door wetenschappers in samenwerking met het Nederlandse ‘Tele-epilepsie Consortium’. Ze publiceerden deze week hun resultaten in het wetenschappelijke journal Neurology.

In Nederland hebben zo'n 10.000 van de 120.000 epilepsiepatiënten ook een verstandelijke beperking. De kans is zelfs 20 procent dat ze hieraan overlijden. 

Technieken

Alhoewel er meerdere technieken zijn om patiënten ’s nachts te monitoren, worden veel aanvallen nu nog over het hoofd gezien. Onderzoekers van het consortium hebben daarom een armbandje ontwikkeld, dat twee kenmerken van ernstige aanvallen herkent:
  1. een afwijkende hartslag
  2. schokkende bewegingen van de patiënt
Het armbandje stuurt in die gevallen draadloos een alarmsignaal aan verzorgers of verplegenden.

Vergelijking met nightwatch

Het onderzoeksteam vergeleek de armband, met de Nightwatch en deed dit bij 28 epilepsiepatiënten met een verstandelijke beperking, over gemiddeld 65 nachten per patiënt. De armband mocht alleen een alarmsignaal afgeven bij ernstige aanvallen. De patiënten werden ook gefilmd om te controleren of er aanvallen waren die de Nightwatch over het hoofd zag. Wat blijkt? Het armbandje signaleert 85 procent van alle ernstige aanvallen. 

Bron: Kempenhaeghe

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.