Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Werken aan een gemeente voor iedereen, met of zonder beperking 26/03/2018

Antoon Peppelman (wethouder gemeente Bronckhorst) en Jan Overweg (wethouder gemeente Leusden) vertellen in een interview met ZonMw over hun ervaringen met het VN-verdrag binnen hun gemeente.

wethouder-toegankelijkheid-toegankelijk-gemeenten

Sinds juli 2016 is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking van kracht in Nederland. Dit betekent dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat iedereen, met of zonder beperking, volwaardig kan meedoen in de samenleving.

Integrale aanpak

Gemeente Bronckhorst (36.000 inwoners) heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwikkelen een integrale aanpak. Hierdoor is het mogelijk dat mensen met al hun vragen rondom de Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet terecht kunnen bij verschillende consulenten. 'Goede zorg en ondersteuning om korte lijntjes tussen alle betrokken partijen. Alleen dan kom je tot een totaaloplossing die past bij de situatie van de cliënt,' aldus wethouder Antoon Peppelman.

Ook de gemeente Leusden (30.000 inwoners) is voorstander van een integrale aanpak en meer samenwerking. Wethouder Jan Overweg vertelt dat ze hun gemeente zowel fysiek als digitaal toegankelijk willen maken voor iedereen. Dit doen ze met verschillende partners, waaronder lokale verenigingen die zich inzetten voor kwetsbare inwoners. Zo lieten ze mensen met een beperking meedenken over hun nieuwe gemeentehuis. Dit leidde tot nieuwe mogelijkheden voor de doelgroep zelf. Op de de korte termijn wordt er een restaurant gerund door mensen met een beperking en jongeren die begeleiding nodig hebben. Ook ander soort beroepen (zoals een kantoorbaan) moeten voor mensen met een beperking onder de aandacht worden gebracht. ‘We moeten anders leren denken: niet alleen focussen op wat iemand niet meer kan, maar juist op wat iemand wél kan. Want met relatief kleine aanpassingen is er veel mogelijk.’

Oplossingen op maat

Medewerkers van de buitendienst kunnen een bijdrage leveren in het aanbieden van oplossingen op maat. Je kan daarbij denken aan:

  • beheer en onderhoud van hulpmiddelen (zoals rolstoelen en scootmobielen)
  • persoonlijk contact
  • signaleren van problemen
  • contact leggen met consulent

Meerwaarde Raad van 15

Wethouders Overweg en Peppelman zijn beide bijna vier jaar lid van de Raad van 15 (een klankbordgroep voor wethouders van kleine en middelgrote gemeenten). Waarom zitten ze eigenlijk in deze raad? We zetten enkele redenen voor je op een rij, namelijk:

  • meer inzicht in de problemen van chronisch zieken en mensen met een beperking
  • gerichter problemen aanpakken binnen de gemeenten 
  • gerichter in gesprek gaan met mensen met een beperking om tot een inclusieve aanpak

Bron: ZonMw

Lees meer over toegankelijkheid:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.