Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Interventie COCP verbetert communicatie 12/10/2016

Interventie COCP verbetert communicatie tussen cliënten die niet kunnen praten en sprekende personen. De interventie is nu door de deelcommissie gehandicaptenzorg erkend als effectief.

Interventie COCP

COCP

COCP betekent Communicatieve Ontwikkeling van niet of nauwelijks sprekende kinderen of volwassenen en hun Communicatiepartners. Het programma is ontwikkeld voor personen die door ernstige motorische en/of verstandelijke beperkingen niet of nauwelijks kunnen (leren) praten en belangrijke personen in hun leven.

Hoe werkt COCP

De belangrijkste communicatiepartners uit het sociale netwerk van de cliënt, zowel verwanten als professionals, kiezen gezamenlijk een interventiedoel. Dit doel wordt uitgewerkt in een concreet plan voor de opbouw van een communicatiesysteem en voor de begeleiding door communicatiepartners.

De groep rond de cliënt krijgt aan de hand van video’s instructie en begeleiding om te leren hoe ze de cliënt kunnen ondersteunen om succesvol te communiceren.

Databank erkende interventies gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. De databank erkende interventies gehandicaptenzorg geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies.

Twee onafhankelijke commissies (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Pauline Meurs beoordelen de ingediende interventies. Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.