Jongeren met een (licht) verstandelijke beperking (LVB) kunnen veel plezier en profijt hebben van media. Maar het gaat te vaak mis. Deze groep is oververtegenwoordigd als slachtoffer en als dader bij misstanden online, zoals cyberpesten, shame sexting en grooming. Een betere ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking is daarom nodig; niet alleen om hen te behoeden voor de risico’s, maar ook om hen te kunnen laten profiteren van de kansen van media. Door het manifest te tekenen helpen zorginstellingen om dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen.
Noodzaak goede ondersteuning
Mary Berkhout-Nio, programmadirecteur van Netwerk Mediawijsheid: “Media horen er gewoon bij. Ze bieden op sociaal en creatief gebied veel kansen voor deze jongeren. Mits zij goed worden ondersteund en veiligheid voorop staat, voor henzelf en voor anderen. Daarom blijven we doorgaan met het ophalen van handtekeningen.”
Minister van Gehandicaptenzaken
Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken: “Ik vind het een uitstekende zaak dat Netwerk Mediawijsheid het initiatief voor dit manifest neemt. De harde realiteit is dat bij mensen met een licht verstandelijke beperking relatief meer misgaat op internet. Mediawijsheid is daarom essentieel voor deze groep om hun eigen talenten te ontdekken en ondersteuners spelen daarbij een belangrijke rol.”
Mediawijsheid en LVB op de politieke agenda
Door het Mediawijsheidmanifest ‘Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’ te ondertekenen, kunnen zorginstellingen, zorgprofessionals en betrokkenen aangeven dat ook zij zich sterk maken voor een betere ondersteuning van cliënten. Vilans/Kennisplein Gehandicaptensector, Amerpoort en ’s Heeren Loo deden dat al, net zoals MEE, Prisma, Reik en Aveleijn.
Onderteken ook het manifest
Lees meer over Mediawijsheid