Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

'NIPT-test voor alle vrouwen' 07/07/2016

'De NIPT-test moet voor alle vrouwen beschikbaar worden'. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan minister Edith Schippers. Met deze test kunnen zwangeren te weten komen of hun foetus een chromosoom afwijking, zoals het Down-syndroom heeft.

 

babyIn 2014 is een proef gedaan met de test. De test was toen slechts beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico. NIPT is een bloedtest waarmee kan worden vastgesteld of een foetus een chromosoomafwijking zoals Syndroom van Down, Edwards of Patau heeft. Politieke partijen pleitten al eerder voor het beschikbaar maken voor iedereen van de NIPT. Edith Schippers gaf toen aan op het advies van de Gezondheidsraad te willen wachten. 

Nauwkeuriger en minder risico's

Uit onderzoek is gebleken dat de test ook goed werkt bij vrouwen met een gemiddeld risico. "Een voordeel van NIPT is dat deze nauwkeuriger dan de combinatietest voorspelt of een foetus een afwijking heeft. Daardoor is er minder vaak een vruchtwaterpunctie of vlokkentest nodig, testen waarbij een klein maar niet te verwaarlozen risico op een miskraam bestaat,' aldus de Gezondheidsraad.

Bekijk ook: Ontroerende video voor toekomstige moeders

Bron: NU.nl

Lees verder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.