Toon zoekbalkToon menu

Durf jij de dialoog aan te gaan met het Stellingenspel! 03/11/2016

‘Het is soms lastig om open het gesprek aan te gaan over vrijheidsbeperking. Lastig om te durven zeggen dat je het spannend vindt om geen vrijheidsbeperking toe te passen, want wat betekent dat voor je eigen veiligheid en die van andere cliënten?’ Om dit gesprek goed te kunnen voeren heeft ’s Heeren Loo in 2013 een stellingenspel ontwikkeld als onderdeel van hun campagne ‘Net zo vrij als jij’. Danielle Immers, senior beleidsmedeweker bij ’s Heeren Loo, vertelt over het Stellingenspel.

Podium voor ieders mening

‘Het Stellingenspel biedt iedereen een podium om zijn of haar mening te laten horen, ieders mening doet er toe. De tool bestaat uit verschillende stellingen. Een voorbeeld: Een cliënt komt uit bed en wil ontbijten. Volgens de groepsregels moet zij wachten want men vindt gezamenlijk ontbijten belangrijk. Toch wil de cliënt heel graag eten, ze heeft honger.’

‘Wat doe je? Medewerkers kiezen vervolgens het antwoord dat het best bij hen past. Je krijgt daardoor snel zicht op ieders mening. Daar ga je over in gesprek. Waarom is dat antwoord zo belangrijk voor jou? Zou het ook anders kunnen? Wat is daarvoor nodig? Er is geen goed of fout. Door zo het gesprek aan te gaan kom je vaak gezamenlijk tot een oplossing wat voor die situatie het best passend is.’

Het Stellingenspel wordt niet alleen in teams gebruikt maar soms ook samen met cliënten. ‘Dat helpt je om je gedachten te verbreden. Je hoort wat de cliënt zelf belangrijk vindt. Vaak kan je gemakkelijk hun vrijheid vergroten, als je goed luistert naar de ervaring en wensen van de cliënt!’.

Meer tools om te werken aan vrijheid

Wij verzamelden deze en tientallen andere tools om te werken aan meer vrijheid in de inspiratiebox van Samen op weg naar vrijheid. Heb jij ook een goede ervaring met een tool om te werken aan vrijheidsvergroting? Laat het ons weten, dan voegen wij het toe aan de inspiratiebox!

Ga ook zelf aan de slag met het thema vrijheid! Tijdens de inspiratiedag Vrijheid gaan we een dag lang op een leuke en creatieve manier aan de slag. In een escaperoom ervaren medewerkers zelf wat het is om in je vrijheid beperkt te worden. 

 

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.