Video's gehandicaptenzorg
Gepubliceerd op: 29-04-2025
Video zegt soms meer dan duizend woorden. Gebruik het eens in je les of team om een gesprek op gang te brengen, ervaringen te delen en van elkaar te leren. Op dit kennisplein vind je volop videomateriaal – van praktijkverhalen tot uitleg over handige tools. We hebben per thema inspirerende video's voor je verzameld, die je direct kunt inzetten in je lessen of teamoverleggen.
Video's samenwerken met de cliënt
- De Checklist Aansluiten & Stimuleren helpt om signalen van spanning op te merken van je cliënt en hierop aan te sluiten. De checklist is voor cliënten met een ernstige verstandige (en meervoudige) beperking. In de video leggen we je uit hoe je de checklist gebruikt.
- Hoe kunnen de gehandicaptensector en verslavingszorg goed samenwerken? Tactus Verslavingszorg en Aveleijn gingen hierover in gesprek in deze video. Meer weten over LVB en middelengebruik? Bekijk dan de leidraad LVB en middelengebruik. Je vindt hier een verzameling van methoden die je kunt inzetten.
- In 2021 was er een symposium rondom ervaringsleren (1001 begeleiders). In deze video vertelt Sagar hoe het voor hem is om steeds een nieuwe begeleider te hebben.
Video's samenwerken met familie en naasten
- De animatie Ella’s Verhaal vertelt het verhaal van een moeder met een zorgintensief kind. Het is bedoeld om even stil te staan bij de grote hoeveelheid werk die er als ouder op je af komt.
- Wat als een familielid of naaste de zorg niet meer kan dragen? Bij deze vraag kun je als begeleider de Wegwijzer ‘Wat als ik het niet meer kan’ gebruiken. In deze video spreekt vlogger Joyce met Wilma en Anita over deze tool. Wilma is de moeder van Naomi. Naomi heeft een ernstige verstandelijke beperking, epilepsie en autisme. Anita is Naomi's begeleidster.
- In 2021 was er een symposium rondom ervaringsleren (1001 begeleiders). In deze video vertelt Khadija wat het voor haar betekent als de begeleiders van haar dochter steeds wisselen.
- Zorgprofessionals, ouders en studenten ontmoeten elkaar als mens, maar met Wonder Labs kun je elkaar 'echt ontmoeten'. Wonder Labs is ontwikkeld door de Deense professor Finn Hansen. In de methode staat het leren van iemands ervaringsverhaal centraal. Met het voelen, de emotie en de verwondering die daarbij komen kijken. We leggen je in deze video uit hoe Wonder Labs werken.
Video's zorgtechnologie
- In deze video vertelt Stephanie van Witzenburg over haar dochter Anna. Anna is 7 jaar oud en heeft een meervoudige beperking. Ze heeft bij alles hulp nodig en technologie helpt daarbij. Meer lezen over hun verhalen? Ga dan naar de website ‘de Wereld van Anna Sophie’.
- In deze vlog zie je hoe De Twentse Zorgcentra beeldbellen implementeren in hun organisatie. Ze hebben hierbij gebruik gemaakt van de InnovatieRoute.
Video's werkplezier in de gehandicaptenzorg
Hoe kunnen medewerkers met plezier hun werk (blijven) doen? Medewerkers uit 12 verschillende organisaties deden en dachten mee over deze vraag. Met de uitkomsten van dit traject maakte Boris de Leeuwe de animatie ‘Mieke’s verhaal’. De animatie is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over de rol van begeleiders en alles wat daar 'even tussendoor' gebeurt.
Video's seksualiteit
Deze videoreeks over intimiteit en seksualiteit geeft handvatten en tips over de volgende onderwerpen:
- Het aangeven van grenzen.
- Het bespreekbaar maken van intimiteit.
- Het ondersteunen bij de ontdekkingstocht.
Video's mediagebruik
Deze 3 video's geven antwoord op verschillende vragen rondom mediagebruik. Je kunt de video's bekijken met degene die jij begeleidt en andere betrokkenen zoals ouders:
- Wat hebben jongeren met een verstandelijke beperking nodig in hun online wereld?
- Hoe kunnen we hen beter begeleiden in hun mediagebruik?
- En hoe kunnen we structureel aandacht besteden aan mediawijsheid en digitale inclusie?
Video's ouderschap en kinderwens
- Helena is een moeder met een verstandelijke beperking. In deze video deelt ze wat zij nodig heeft en hoe zij naar zichzelf kijkt.
- In deze aflevering van De Verandering ontmoet Mirjam Bouwman, Jolanda Doornbos. Haar ouders hebben een verstandelijke beperking en wisten niet hoe ze voor haar moeten zorgen. In deze aflevering vertelt ze hoe het voor haar was om op te groeien met ouders met een verstandelijke beperking.
- In een aflevering van het programma Dit is de kwestie staat de vraag centraal: ‘zijn ouders met een beperking in staat om kinderen op te voeden?’. In de aflevering Slimmer dan je ouders, doen ouders met een beperking en kinderen van ouders met een beperking hun verhaal.
Lees meer
Op zoek naar meer video's voor je les of teamoverleg? Bekijk ons YouTube-kanaal. Of lees het artikel De top 10 films voor de wintermaanden op dit kennisplein.