Toon zoekbalkToon menu

Middin geeft een smaakvolle invulling aan eigen regie

Tijdens een werkbezoek leert minister Hugo de Jonge hoe Middin invulling geeft vernieuwingstraject Begeleiding à la carte. Dit is het vernieuwingstraject dat het ministerie van VWS binnen het programma Volwaardig leven heeft ontwikkeld voor aanbieders in de zorg voor mensen met een beperking.

IKKOOKKRATJE

Minister Hugo de Jonge krijgt bij Middin in Den Haag direct een heel praktisch voorbeeld van Begeleiding à la carte. Dominique, cliënt bij Middin, toont hem het IKKOOKKRATJE, ontwikkeld voor de cliënten van Middin die zelfstandig willen (leren) koken.

Minister Hugo de Jonge krijgt uitleg over IKKOOKKRATJE Middin

In het IKKOOKKRATJE kratje zit een maatbeker, een garde, een receptenmap, een pannenlap en een schort. Dominique heeft een abonnement op het IKKOOKKRATJE. Dit betekent dat hij op een zelfgekozen dag de ingrediënten krijgt waarmee hij met de hulpmiddelen uit het IKKOOKKRATJE kratje een lekkere en gevarieerde maaltijd kan bereiden voor zichzelf. ‘Dat bevalt me prima, ik hoef er niet voor naar de winkel om boodschappen te doen’, zegt hij. ‘Ik neem er binnenkort een tweede dag bij want ik vind het heel leuk.’ 

Bij de ingrediënten zit een recept met duidelijke stappen om de maaltijd te bereiden. Heldere uitleg, gecombineerd met pictogrammen, en ook is een instructievideo toegevoegd aan het recept, die de cliënten met een QR-code op het recept of via YouTube/Middin kunnen bekijken.

Gebruikers kunnen hierin zelf de keuze maken welke ondersteuning bij het koken voor hen helpend is. De Jonge neemt een aantal voorbeeldrecepten door en zegt verlekkerd: “Stamppot, babi pangang, heerlijk hoor.” Hij blijft die avond mee-eten, maar daarvoor krijgt hij wel keukencorvee: hij mag meehelpen het toetje te bereiden. 

Instructies IKKOOKKRATJE Middin

Smaakpolitie

Dat het IKKOOKKRATJE is ontstaan bij Middin, is te danken aan de voortvarendheid van de centrale cliëntenraad. Die richtte in 2017 de smaakpolitie op, om cliënten meer te betrekken bij het onderwerp gastvrij eten en drinken op persoonlijk, locatie- en organisatieniveau en ook de mogelijkheid te bieden om een actieve rol te spelen in de maaltijdbereiding. 

Susanne Duijndam, coördinerend begeleider bij Middin, vertelt: ‘De centrale cliëntenraad verstrekte een ongevraagd advies aan het bestuur waaruit een duidelijke behoefte van de cliënten sprak naar versterking van de eigen regie, meedenken over de menukeuze en het creëren van een rustig eetmoment met een fijne sfeer.
Vervolgens is een projectgroep opgezet die in samenspraak met de centrale cliëntenraad doelen heeft opgesteld en op basis daarvan hebben we ons binnen het programma Volwaardig leven aangemeld als deelnemer aan Begeleiding à la carte. Dit hebben we gedaan omdat we graag een coach wilden hebben die ons kon begeleiden om in kaart te brengen waar we nu als organisatie staan en welk doel we kunnen bereiken. Daarnaast is het waardevolle van deelnemen aan Begeleiding à la carte ook dat je in een lerend netwerk terecht komt. Alle deelnemers hebben eigen ideeën wat betekent dat je heel veel van elkaar kunt leren.’

De sector uitdagen

“Laten we met elkaar de arrogantie loslaten te denken dat we het allemaal al weten”

Tamara Streng is vanuit Vilans een van de coaches voor Begeleiding à la carte. ‘VWS heeft ons gevraagd hierin een coachende rol te spelen voor de aanbieders in de gehandicaptenzorg, om hen te helpen eigentijdse vernieuwingen in persoonsgerichte zorg mogelijk te maken’, vertelt ze. ‘Ik denk dat het hiermee ook de sector wil uitdagen om van elkaar te leren.

Wat me is opgevallen in alle gesprekken die ik met organisaties heb gevoerd is dat vooral intern gericht wordt gewerkt. De grootste uitdaging is de nieuwe kennis en ervaringen naar buiten brengen. Dit geven ze zelf ook aan.’ Als coach is Tamara actief voor drie organisaties in dit traject. ‘Ik kijk er heel erg naar op basis van de vraag: wat is relevant wat jullie aan het doen zijn en wat kunnen ook anderen daarvan leren?’, zegt ze. ‘We hebben de ambitie uitgesproken te leren van elkaar en zo een lerend netwerk te laten ontstaan.

Wat ik heel mooi vond, is dat een deelnemer uit mijn netwerk de ambitie uitsprak: “Laten we met elkaar de arrogantie loslaten te denken dat we het allemaal al weten”. Juist die houding maakt Begeleiding à la carte zo waardevol. Plus het feit natuurlijk dat zoveel organisaties – meer dan dertig – in de gehandicaptenzorg eraan meedoen. Die zijn heel verschillend in omvang en financieringsstromen, maar ze zitten allemaal midden in dezelfde zoektocht.’

Waardevolle ontwikkeling

Susanne is inmiddels al overtuigd van de waarde die Begeleiding à la carte Middin maar ook haar persoonlijk biedt. ‘Het is voor mij ook een persoonlijke ontwikkeling’, zegt ze. ‘Ik leer veel van de andere partijen die er ook aan deelnemen. Het is een prachtige kans om je netwerk uit te breiden en te leren van de tools die bij iedere deelnemer worden ontwikkeld en toegepast. En het is prachtig om te zien hoe de ideeën die daaruit komen allemaal bijdragen aan versterking van de eigen regie van de cliënten. Ook de coaching vanuit Vilans is precies wat we nodig hebben. Tamara helpt ons om overal in de organisatie draagvlak te creëren om het IKKOOKKRATJE te gaan toepassen. Vanzelfsprekend hoort daar ook bij dat we op al onze locaties onze visie op gezond eten en drinken presenteren.’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.