Toon zoekbalkToon menu

De Zijlen

Aandacht voor goede nachtrust bij De Zijlen

Slapen is belangrijk. Door goede slaap heb je overdag voldoende energie om te doen wat je graag wilt doen. Goed uitgerust sta je open voor wat er om je heen gebeurt en kan je daar, met een goed humeur,op reageren vanuit je eigen mogelijkheden en wensen.
Goede slaap is dus een basisvoorwaarde om het leven goed aan te kunnen.

lekker slapen

Een kort onderzoek op enkele locaties van De Zijlen liet zien dat er niet altijd voldoende aandacht is voor een goede nachtrust. De aandacht ligt snel bij de activiteiten en de beleving van de dag. Als daar dingen niet naar wens gaan, denk men er lang niet altijd aan om na te gaan hoe iemand slaapt.

We weten wel, door monitoring met domotica, of iemand wakker is en hulp nodig heeft. Daarbij nemen we te snel aan dat iemand slaapt als er geen meldingen zijn. Zo hebben we allen heel grofmazig informatie over inslapen, doorslapen, rustig of onrustig slapen. We weten eigenlijk te weinig over de kwaliteit van de slaap.


Incidenteel en experimenteel wordt er wel eens technologie ingezet om hier zicht op te krijgen. De Zijlen wil de aandacht voor slaap vergroten en het bespreken hiervan verankeren in de zorgplanevaluaties.We willen ook ontdekken welke technologie de juiste informatie oplevert om hieraan kan bijdragen, zodat we meer kunnen meten en weten. 

Expertteam Slapen doet onderzoek en geeft advies

Om dit te bereiken gaan we in 2021 een 'Expertteam Slapen' oprichten. Het expertteam doet onderzoek en geeft advies op basis van de vragen uit de zorgplanevaluaties. De behandelcoördinator is degene die de vraag stelt en het advies van het expertteam krijgt.

Het expertteam gaat werken met de Motion Watch.

Deze technologie meet de slaap en geeft het expertteam de kennis voor een goed en passend antwoord op de vraag van de cliënt:

Hoe kan ik beter slapen en welke mogelijke instrumenten en mensen die om mij heen staan kunnen mij daarbij helpen?

Project: Lekker slapen
Thema: Lekker slapen

Een interview over het belang van een goede nachtrust

Zorgorganisatie De Zijlen is deelnemer van de Innovatie-impuls op het thema ‘Lekker Slapen’. Steeds meer mensen realiseren zich hoe belangrijk de nacht is, zowel binnen als buiten de organisatie. De nacht heeft invloed op de dag en andersom.

Maar hoe ziet de nacht er eigenlijk uit en wat gebeurt er in de nacht? Linda Stabler is Meldbank-medewerker en lid van het Expertteam Slapen bij De Zijlen. Lees via onderstaande link het interview over het belang van een goede nachtrust!

Wij willen het belang van goed slapen promoten - Zijlnieuws Najaar 2021 (foleon.com)De Zijlen
Oldebertweg 65
9356 AA Tolbert 
0651188434 of 0598850100 
dezijlen.nl
 
Aantal medewerkers: 1289
Aantal cliënten: 1165

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.