Toon zoekbalkToon menu

Lekker slapen

Genieten van een goede nachtrust is voor mensen met een verstandelijke beperking geen vanzelfsprekendheid. Binnen het thema ‘Lekker slapen’ van de Innovatie-impuls, willen we het voor cliënten en zorgverleners makkelijker maken om technologie toe te passen voor een goede nachtzorg.
Snoozelruimte goed dag- en nachtzorg


Het gaat hierbij om technologieën in de praktijk van cliënten, zorgverleners én naasten. De betrokkenheid van de naasten van de cliënt is daarbij van belang. Dat is namelijk een voorwaarde om interventies succesvol te laten zijn. Hun inbreng is van grote waarde, omdat zij de cliënt het beste kennen, ook diens slaaprituelen.

Praktijkverhalen

Pilot Emfit van start

Met de sensor Emfit onderzoeken we de slaapkwaliteit van mensen met een verstandelijke beperking en slaapproblemen.
Lees verder

‘Lekker geslapen?’ Een brug slaan tussen dag en nacht

Want wat is goed slapen? Wat heb je daarvoor nodig?
Lees verder

Online kennissessie Zozijn met somnoloog Annelies Smits

Hoe werkt slaap nu precies bij mensen met een verstandelijke beperking?
Lees verder

Multidisciplinaire samenwerking Tragel geeft onderzoek zorgtechnologie extra impuls

Lees verder

Zideris start met #SweetDreams in de Innovatie-impuls

Nachtelijk dwalen van de bewoners met dementie heeft vaak ingrijpende gevolgen, voor henzelf en anderen.
Lees verder

Tragel innoveert met lekker slapen in gehandicaptenzorg

‘We willen een goede nachtrust bieden dankzij de inzet van persoonsgerichte zorgtechnologieën.’
Lees verder

Gezond slaappatroon bewoners Leekerweide

Stichting WilgaerdenLeekerweideGroep neemt deel aan het project Innovatie-impuls.
Lees verder

Lekker slapen?


  Hoe gewoon is lekker slapen? En is lekker slapen ook een goede nachtrust? Met behulp van technologie probeert Elver hier een beter en duidelijker antwoord op te vinden.
 
Bekijk de video

Hoewel slapen de gewoonste zaak van de wereld hoort te zijn, is het dat voor veel mensen toch niet. Goed slapen kun je leren, maar leren is moeilijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij kunnen er dus grote problemen mee hebben. En dat kan erger worden als ze ook met dementie te maken krijgen. Ze zijn dan niet in staat om de onrust die hiermee gepaard kan gaan, zelf op te lossen. 

Hulpmiddel voor beter inzicht

Wat in de nacht gebeurt heeft grote invloed op hoe iemand zich overdag voelt en gedraagt. Veel professionals willen meer zicht krijgen op het slaapgedrag van hun cliënten. Ze willen cliënten graag helpen om beter te slapen, maar hebben hier hulp bij nodig. Inzet van technologie kan een hulpmiddel zijn beter inzicht te krijgen. Het kan een beeld geven van wanneer iemand in slaap valt, hoe diep hij slaapt en wanneer hij wakker wordt. Dat geeft richting aan interventies die je kunt toepassen om tot een beter nachtelijk slaappatroon te komen. Het gaat dan om technologie die op praktisch niveau ondersteunend is bij mensen met een beperking.

Somnoloog Annelies Smits

'Met een goede nachtrust zitten cliënten lekker in hun vel'.
Lees het expertverhaal

Verpleegkundige Sylvia Loos

'Technologie is essentieel, want waarnemingen zijn subjectief.'
Lees het expertverhaal

John Rietman

'De Innovatie-impuls gaat uit van het perspectief van de cliënt en zijn naaste.'
Lees het expertverhaal

Machteld Burggraaf

'Zorgtechnologie kan een belangrijke rol spelen in de kwaliteit van leven.'
Lees het expertverhaal

Versterken slaapdruk in de nacht

Ook het versterken van de slaapdruk in de nacht is een aandachtspunt binnen ‘Lekker slapen’. Slapen overdag is namelijk niet goed voor slapen ’s nachts. Eén van de aan Innovatie-impuls deelnemende organisaties zoekt daarom naar een oplossing voor overdag: ‘Hoe kunnen we cliënten een activiteit bieden waardoor deze kan ontspannen, maar niet in slaap valt?’. 

 


https://vimeo.com/190738192

Minder onnodige meldingen, meer aandacht cliënt

Als mensen met een verstandelijke beperking en dementie in de nacht gaan dwalen, is de nabijheid van medewerkers belangrijk. Maar als het domotica systeem te vaak meldingen geeft die niet om interventie vragen, zoals bij snurkgeluiden of storm, kost dat onnodig veel tijd. Het nachtzorgteam kan zich dan niet meer focussen op meldingen die om interventie vragen. Nachtzorgmedewerkers hebben tijd nodig om in te spelen op de zorgvraag van dwalende bewoners, waardoor onrust en angst vermindert en ze ook weer in slaap kunnen vallen. Een systeem waarbij ze minder vaak onnodig door meldingen worden weggeroepen, biedt dan een oplossing. 

Langdurig waarde toevoegen

Binnen ‘Lekker slapen’ staat niet de technologie centraal, maar het inzicht en gedragsverandering bij medewerkers en cliënten. Op zo’n manier dat het langdurig is en ook écht waarde toevoegt in de dagelijkse praktijk. Verder is het van belang dat er een goede afstemming is tussen de nacht- en dagdienst. De nachtdienst moet weten wat er overdag gebeurt en wat redenen kunnen zijn waarom iemand ’s nachts niet goed slaapt. Omgekeerd moet de dagdienst ook weten dat iemand slecht slaapt, omdat dit invloed heeft op zijn gedrag overdag.

Deelnemers Lekker slapen

De Zijlen Elver
Leekerweidegroep 1 Tragel
Zozijn Zideris

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.