Methodes voor zelfstandigheid
Gepubliceerd op: 16-09-2020
Laatst bijgewerkt op: 20-03-2025
Op deze pagina vind je hulpmiddelen om met je cliënten te werken aan hun eigen regie en zelfredzaamheid.
Zelfredzaamheid in kaart brengen
Er zijn verschillende tools om een idee te krijgen van hoe zelfredzaam een cliënt is. Probeer daarvoor eens de volgende tools:
Zelfredzaamheid vergroten
De volgende methodes helpen je cliënt om zelfredzamer te worden.
Academie voor Zelfstandigheid
De Academie voor Zelfstandigheid is een scholingstraject voor mensen die moeilijk een eigen plek in de samenleving kunnen vinden of moeilijk werk krijgen.
App GoOV
De GoOV-app helpt mensen met een verstandelijke beperking of cognitieve aandoening zelfstandig te reizen.
Balans in Beeld
Hoe houd je 'ondersteuning bieden' en 'verantwoordelijkheid geven' in balans? De handreiking Balans in Beeld legt uit wat overvraging en ondervraging inhoudt bij jongeren met een licht verstandelijke beperking.
BlueAssist
Met het programma BlueAssist worden mensen zelfstandiger en kunnen ze beter eigen keuzes maken.
Eigen Initiatief Model
Het Eigen Initiatief Model is een methode waarmee je mensen met een verstandelijke beperking algemene (denk)vaardigheden leert.
Op stap
De praktische methode Op stap helpt mensen met een matige verstandelijke beperking (ook met bijkomende stoornissen als Adhd of autisme) hun zelfredzaamheid te vergroten.
'Ik wil een pizza die met de brommer komt!'
In het boek 'Ik wil een pizza die met de brommer komt!' vind je 300 leerzame werkvormen voor mensen met een beperking. Alle werkvormen zijn gericht op grotere zelfredzaamheid, hogere eigenwaarde en meer regie voor mensen met een beperking.